A mazsola a legnépszerűbb aszalt gyümölcs. Remekül lehet csipegetni, dióval keverve ízletes, süteményekbe, müzlibe, gyümölcsjoghurtba kiváló. Sós magvak közé keverve fincsi rágcsálnivaló. Több fajtája van (fehér, világosbarna, vörös és sötétszínű). Minél kevesebb a magja, annál drágább. A bontatlan csomagolású mazsolát száraz és hűvös helyen egy évig is eltarthatjuk. De ha már felbontottuk, tartsuk hűtőszekrényben, vagy tároljuk üvegedényben. A mazsola a levegőn könnyen kiszáradhat, sőt állítólag meg is kukacosodhat.
Mielőtt a mazsolát a süteménybe, tésztába tesszük, jól tesszük, ha megforgatjuk lisztben, így nem süllyed le.
Jót tesz a mazsola élvezeti értékének, ha egy napig rumba vagy borba áztatjuk és úgy tesszük az édességhez. Úgy tartják, káliumtartalma megakadályozza a kisebb ráncok, szarkalábak kialakulását. Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola jót tesz a fogaknak és az ínynek. Baktériumnövekedést gátló anyagokat tartalmaz.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)