Meggyes pite
Hozzávalók:30 dkg liszt
15 dkg rámamargarin
20 dkg cukor
2 dl tej
½ citrom leve
késhegynyi sütőpor és szódabikarbóna
10 dkg darált dió vagy zsemlemorzsa
1 kg meggy
Elkészítés: a meggyet kimagozzuk, és szűrőkanálba tesszük, hogy a felesleges leve lecsurogjon. A tojásokat szétválasszuk, a fehérjéből kemény habot készítünk. A lisztet a rámamargarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a tejet, a szódabikarbónát, sütőport, a reszelt citrom héját, és összedolgozzuk. Tojások kemény habját óvatosan a masszába keverjük. Kibélelünk alufóliával egy 30X25 cm sütőt, és a masszát beleöntjük. A meggyet beleforgatjuk a dióba vagy a zsemlemorzsába, egyenletesen elosztjuk a tészta tetején. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, de készítsünk közben sütéspróbát. Szúrjunk a tészta közepébe fogpiszkálót, és ha nem ragad, akkor kész a tészta. Nagyon finom.
Meggyes tekercs
Hozzávalók: 6 tojás
6 kanál liszt
6 kanál cukor
csipet szódabikarbóna
70 dkg magozott meggy
2 ,5 dl tejfel
3 lap zselatin
2 zacskó vaníliás cukor
5 dl tejszínhab
Elkészítés: A tojássárgáját, a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk, a fehérjéből készített kemény habot, óvatosan összekeverjük, és apródonként belekeverjük a lisztet. Alufóliával kibélelt nagy gázsütőbe öntjük a masszát, és előmelegített sütőbe sütjük, amíg szép aranysárga nem lesz. Ha kihűlt a tészta, konyharuhára kiborítjuk, és óvatosan lehúzzuk róla a fóliát.
Krémkészítés: A zselatint hidegvízbe feloldjuk. A tejfelt a cukorral krémesre keverjük, hozzáadjuk a zselatint, és kemény habbá vert tejszín több mint háromegyed részét.
Összekeverjük a hozzávalókat. A kihűlt piskótát egy konyharuhára tesszük, és krémmel megkenjük. A kimagozott meggyet szépen elterítjük a krémen, és a konyharuha segítségével feltekerjük a piskótát. Tálalásig hűtőbe tesszük.Tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítjük.