Eléggé sok házi növényi tejjel kísérleteztem már az évek alatt, de a fő szempont mindig az volt, hogy ne kelljen hozzá magtejkészítő gépet vennem. A kókusztej, a máktej, a basmati rizstej, de még folytathatnám a sort, nálam nagy kedvenc. Ahogyan ez a zabtej is.
A házi zabtej készítéséről tudni kell, hogy kétféle út is van: az egyik a pörköléssel készülő, a másik az áztatós módszer. Előbbi nagyon nem jött be, ráadásul időigényesebb is, így kapásból a tutit mutatom nektek, vagyis az áztatással készülőt.
Amit még imádok a házi növényi tej készítésben, hogy nem kell semmit kidobni, így a hasznosulás 100%-os. A pépek, amik visszamaradnak, mindig felhasználásra kerülnek, vagy sütikbe, vagy akár hamis tejbegríznek is. Valljuk be, azért a mai árak mellett ez sem elhanyagolható szempont.
Az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni, - mivel tartósítószert nem tartalmaz -, annyit készítsünk mindig, ami 1-2 napon belül elfogy. Addig pedig hűtőben tárolandó. Szuper csatos üvegeket lehet kapni ehhez.
Amit fontos megjegyeznem:
- turmixgépet használok mindig
- az apróbb szemű zabpelyhet ajánlom
- teljesen mindegy, melyik márkát, vagy árkategóriát választjátok
ÁZTATÁSSAL KÉSZÜLŐ HÁZI ZABTEJ receptje:
/300 ml zabtej elkészítéséhez/
Hozzávalók:
- 2 ek. tört zabpehely
- 250 ml víz
- 1 csipet só
- 2 csipet édesítő (nálam Négyszeres erősségű cukorhelyettesítő)
- vanília rúd/kivonat
Elkészítése:
- A kimért zabpelyhet nyakon öntjük forralt vízzel, és 1 órán át ázni hagyjuk.
- Az egészet turmixba öntjük, 1 csipet sót adunk hozzá, 2 csipet édesítőt, és egy fél löttyintésnyi vanília kivonatot.
- Fél-1 perc alatt az egészet összeturmixoljuk, majd apró lyukú szűrőn (vagy textil pelenkán) leszűrjük.
- A visszamaradt pépet ne dobjuk ki, fel tudjuk használni akár zabkásába.
- Az elkészült zabtejet csatos üvegbe töltjük, és hűtőben tároljuk.
- (Ha hígabbra szeretnénk, nyugodtan adjunk hozzá még forralt vizet.)
Mi készült belőle?
A fenti összetevőkkel “testes” zabtejet kapunk, ami szerintem pont jó. Gondoltam kakaót varázsolok belőle, de nagy szerencsémre, inkább forró csoki lett az eredmény! Így:
Hozzávalók:
- 1 bögrényi zabtej felmelegítve
- 2 teáskanál holland kakaópor
- édesítő ízlés szerint.
Van ennél egyszerűbb forró csoki, ami nem instant?
Inzulinrezisztencia diétában a zabtej szénhidráttartalmával számolnod kell, illetve fogyasztása reggel és este nem ajánlott a felszívódása miatt.
|
Heim Georginatáplálkozástudományi szakértő, inzulinrezisztencia specialista, életmód- és hormontanácsadóElérhetőségeim: Email: mail@stop-sugar.hu Honlap: www.stop-sugar.hu/ Facebook: Stop-Sugar by Gina Instagram: STOP-SUGAR by Gina |
Bemutatkozás | Megjelent cikkek | Kérdezz-felelek |
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)