A nyár a friss gyümölcsök, zöldségek időszaka. Ilyenkor érdemes szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal feltölteni. Ehhez kiváló eszköz a paradicsom, mely brokkolival párosítva igazi antioxidáns bomba.
A paradicsom különösen gazdag lycopen, C-, A-vitamin forrás és nem utolsó sorban kifejezetten alacsony kalória tartalmú étel. A lycopen a paradicsom természetes pigmentje, s azon túl, hogy a zöldség színét adja, megóvja szöveteinket az öregedéstől.
A szöveteket károsító szabadgyökök képződését gátló hatást fokozhatjuk, ha a paradicsomot brokkolival párosítva fogyasztjuk. A brokkoli egészségvédő hatását számos kutatás vizsgálja. Az eddigi eredmények alapján bizonyítható, hogy a daganatos betegségek elleni védekezés során összetevői –mint például a béta-karotin- fontos szerepet játszanak. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az elkészítése során képződő phenethyl-ITC (PEITC) képes a rosszindulatú sejtek elpusztítására.
A paradicsom, brokkoli, karfiol és káposzta a daganatos betegségek –különösen a prosztata rák-ellen védő hatását számos vizsgálat igazolja. A Cancer Research folyóiratban közölt eredmények alapján a paradicsom és brokkoli együttes fogyasztása növeli a két zöldség pozitív, egészségvédő hatását.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A vizsgálat során a kísérleti állatok azon csoportjánál jóval lassabban fejlődött a prosztata daganat, amelyek együttesen szedtek paradicsom és brokkoli port, mint azoknál akik külön-külön fogyasztották, vagy lycopen kiegészítőt szedtek.
A hatóanyagok maximális felszívódásának és magasabb koncentrációjának érdekében a paradicsomokat szósz, vagy mártás formájában fogyasszuk egy kis olaj felhasználásával. A brokkoli értékes tápanyagaiból azonban csak veszít főzés során. Hatóanyagai a brokkoli felvágásával bontakoznak ki, így vágjuk virágait félbe, vagy még kisebbekre, hagyjuk öt percig állni, majd ezután főzzük rövid ideig.
A két zöldséget fogyaszthatjuk együtt akár kedvenc pizzánkon, feltétként, de készíthetünk belőlük ízletes szószt, s egy kis tésztával máris nagyszerű, egészséges ebédet varázsolhatunk. Végezetül pedig a finom falatokat leöblíthetjük egy pohár ízletes paradicsomlével.
A hír alapjául a “The Tasty Tomato: An Antioxidant Power Blast” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)