A nyár a friss gyümölcsök, zöldségek időszaka. Ilyenkor érdemes szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal feltölteni. Ehhez kiváló eszköz a paradicsom, mely brokkolival párosítva igazi antioxidáns bomba.
A paradicsom különösen gazdag lycopen, C-, A-vitamin forrás és nem utolsó sorban kifejezetten alacsony kalória tartalmú étel. A lycopen a paradicsom természetes pigmentje, s azon túl, hogy a zöldség színét adja, megóvja szöveteinket az öregedéstől.
A szöveteket károsító szabadgyökök képződését gátló hatást fokozhatjuk, ha a paradicsomot brokkolival párosítva fogyasztjuk. A brokkoli egészségvédő hatását számos kutatás vizsgálja. Az eddigi eredmények alapján bizonyítható, hogy a daganatos betegségek elleni védekezés során összetevői –mint például a béta-karotin- fontos szerepet játszanak. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az elkészítése során képződő phenethyl-ITC (PEITC) képes a rosszindulatú sejtek elpusztítására.
A paradicsom, brokkoli, karfiol és káposzta a daganatos betegségek –különösen a prosztata rák-ellen védő hatását számos vizsgálat igazolja. A Cancer Research folyóiratban közölt eredmények alapján a paradicsom és brokkoli együttes fogyasztása növeli a két zöldség pozitív, egészségvédő hatását.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A vizsgálat során a kísérleti állatok azon csoportjánál jóval lassabban fejlődött a prosztata daganat, amelyek együttesen szedtek paradicsom és brokkoli port, mint azoknál akik külön-külön fogyasztották, vagy lycopen kiegészítőt szedtek.
A hatóanyagok maximális felszívódásának és magasabb koncentrációjának érdekében a paradicsomokat szósz, vagy mártás formájában fogyasszuk egy kis olaj felhasználásával. A brokkoli értékes tápanyagaiból azonban csak veszít főzés során. Hatóanyagai a brokkoli felvágásával bontakoznak ki, így vágjuk virágait félbe, vagy még kisebbekre, hagyjuk öt percig állni, majd ezután főzzük rövid ideig.
A két zöldséget fogyaszthatjuk együtt akár kedvenc pizzánkon, feltétként, de készíthetünk belőlük ízletes szószt, s egy kis tésztával máris nagyszerű, egészséges ebédet varázsolhatunk. Végezetül pedig a finom falatokat leöblíthetjük egy pohár ízletes paradicsomlével.
A hír alapjául a “The Tasty Tomato: An Antioxidant Power Blast” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)