A mogyoró- és egyéb ételallergiák előfordulásának gyakorisága sem a koraszülött, sem pedig az alacsonyabb születési súllyal világra jött gyermekek körében nem magasabb, egy kanadai tanulmány közlése szerint.
Az ételallergia valamely ételre, vagy annak egy összetevőjéra adott allergiás reakció, melynek során a szervezet megkezdi a hisztamin és más kémiai anyagok kibocsátását. A tünetek súlyossági foka az enyhe kiütésektől, viszketéstől, duzzanattól akár a légzési nehézséggel és hirtelen vérnyomáseséssel járó, akár végzetes kimenetelű állapotig is terjedhet
Az ételallergiák életkortól függetlenül jelentkezhetnek, azonban különösen gyakoriak csecsemő és kisgyermek korban. Az Asthma and Allergy Foundation of America adatai alapján a jelenség a felnőttek 1-2 százalékát, míg a gyermekek 3-8 százalékát érinti.
A kutatók által vizsgálat 13,980 gyermek közül 592 esetben volt kimutatható ételallergia. Az allergia azonban megközelítőleg egyenlő arányban fordult elő az alacsony súllyal született, a koraszülött, a normál súllyal és időre született gyermekek közt.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A kutatók feltételezése szerint a koraszülött gyermekek, emésztőszervrendszerük fejletlenségének következtében hajlamosabbak lehetnek allergiás reakciót mutatni bizonyos tápanyagokra. Azonban a vizsgálat eredménye szerint a kora életszakaszban allergizáló étel elfogyasztása épp ellenkezőleg, vagyis csökkenti az ételallergia kialakulásának kockázatát.
A hír alapjául a „Preemie, Underweight Babies Not Prone to Allergies” cikk szolgált.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)