Családunk egészségének megőrzése érdekében az ünnepi menü összeállításánál mindenképpen gondoljunk a halféleségekre és a teljes kiőrlésű gabonából készült süteményekre. E két fogással ugyanis máris sokat tettünk az asztma kialakulása ellen.
A nyugati társadalmakban megfigyelhető az asztmás betegek számának folymatos növekedése. A folyamat hátterében a már korábban is sokat hangoztatott légszennyezettség emelkedése és egyéb káros környezeti hatások megjelenése mellett az étrend nem megfelelő összeállítása áll.
A Thorax folyóiratban közölt vizsgálatban 598 holland, 8 és 13 év közötti gyermek táplálkozási szokásait követték nyomon. A szülők bevonásával felmérték a gyermekek étrendjének összetételét, illetve az asztmás tünetek jelentkezését, gyakoriságát.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Érdekes összefüggés, hogy míg a rendszeres gyümölcs, zöldség és tejtermék bevitel jelentősen nem befolyásolta az asztma, vagy nehéz légzés jelentkezését, addig a hal és teljes kiőrlésű termékek fogyasztása kifejezetten csökkentette ezek valószínűségét.
A kutatók célja éppen ezért a továbbiakban felmérni, hogy az étrendi tényezők miként befolyásolják a betegség kialakulását, illetve az asztmás betegek állapotát. Elképzelhető, hogy bizonyos változtatásokkal sokat tehetünk e téren is egészségünk védelme érdekében.
www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)