SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az utolsó hetek

Kókai Kata [cikkei] - 2005-12-12
A várandósság hosszú, több mint fél éves periódusa megterhelő, ugyanakkor felkészíti a kismamát a nagy eseményre.
Az utolsó hetek

Az életmódváltozás, az elengedhetetlen vitaminok és a számtalan vizsgálat segítséget nyújt a komplikációk megelőzésében, és a születendő baba egészségének folyamatos ellenőrzésében. A szülésre való felkészülés hosszú folyamat, s a kismama testét-lelkét egyaránt igénybe veszi. Ma már korszerű segítséget nyújtanak a kórházak által szervezett tanfolyamok, melyeken mindkét szülő részt vehet, így lélekben megerősödhetnek, s megérthetik, mi miért történik egy várandós nő szervezetében.

Azonban a várandósság utolsó harmadában egyre több kérdés merül fel a leendő anyákban, melyekre gyakran még orvosuk sem tud egyértelmű választ adni. A szülés megindulásának pontos ideje nem határozható meg, ahogyan a szülés menete sem. Minden új élet világrajövetele egy új és más folyamat, így gyakran félelmet kelt, főként az első gyermekét váró kismamában.

A vajúdástól, az ismeretlentől való félelem gyakran meggátolja abban a szülő nőt, hogy megértse a testében zajló folyamatokat, s így aktívan segítse gyermeke megszületését. A fájdalom nagy része sokszor a félelem miatt tűnik erősnek, azonban a korán elsajátított helyes légzéstechnika, a várandósság idején végzett meditáció és jóga mind segíthetnek a vajúdás, s a szülés időszakának megkönnyítésében-

Testi folyamatok- vajúdás

A vajúdás a leendő édesanya várandósságának utolsó, és egyben legmegerőltetőbb folyamata. Elengedhetetlen a hosszas, sokszor órákig tartó folyamat kellő ismerete, ennek hiányában a kismama kellemetlen tapasztalatokkal távozik a kórházból, s egy következő gyermek vállalását is gátolhatja a szüléstől, a negatív élményektől való félelem. A vajúdás ma már nem egyenlő a kötelező szenvedéssel. A kórházban nyújtott szolgáltatásoktól függően a vajúdó nők számtalan módszerrel enyhíthetik az összehúzódások okozta kellemetlenségeket, köztük az EDA (epidurális érzéstelenítés), illetve a szabad mozgást biztosító sétáló EDA is segítséget jelenthet. Emellett nem egy kórházban természetes eszközök is igénybe vehetők.

Alapvetően minden nő rendelkezik anyai ösztönnel, mely már a várandósság során is megmutatkozik. Ez az öröklött ösztön a szülőszobában sem hagyja cserben a kismamát. Fontos, hogy odafigyeljen teste jelzéseire, melyek megkönnyítik a szülés folyamatát. Az előzetesen elkészített szülési terv, melyben minden igényünket leírhatjuk, nagy mozgásszabadságot ad. Amennyiben a kismama számára a séta, a zuhanyzás vagy éppen a leendő apuka jelenléte adja meg a kellő biztonságérzetet, mindenképpen biztosítani kell ennek lehetőségét. Hasznos segítséget nyújt az ellazulást segítő zene, a derék borogatása, de a kórházak többsége korszerű fájdalomcsillapítási lehetőségeket is nyújt.

Ennek ellenére a vajúdás kimerítő folyamat, megviseli a kilenc hónapon át nagy megterhelésnek kitett szervezetet, s rengeteg energiát emészt el, melyet célszerű egy kevés mézzel, vagy szőlőcukorral pótolni.

Irány a szülészet

Első gyermeküket váró kismamákban a terhesség végéhez közeledve felmerülhet a kérdés, vajon mikor szükséges elindulni a kórházba. Az utolsó napokban érdemes fokozottabban figyelni, s az előre összekészített csomagot is a közelben tartani. Sokszor felesleges az aggodalom, legtöbb esetben minden rendben zajlik, s a vajúdás sem mutatja jeleit a szülés várható napjánál hamarabb. A kismamákat gyakran megtéveszthetik a jósló fájások, a méh megkeményedése. A jósló fájások a terhesség utolsó heteiben jelentkezhetnek, kisebb méhösszehúzódások formájában. Előfordulhat periodikus ismétlődés, néhány perces összehúzódások, melyeket a kezdő szülők összetéveszthetnek a vajúdással. Ezek az összehúzódások készítik fel a méhet és a méhszájat a szülés folyamatára, ilyenkor a méh megkeményedik.

A valódi, vajúdást jelentő fájások egyediek (hasonlóak a menstruációs fájdalmakhoz), s össze nem téveszthetők, így a kismama fel fogja ismerni őket. Ekkor már érdemes minél hamarabb elindulni a kórházba, hiszen a magzatvíz elfolyása (vagyik a nyákdugó eltűnése) után már nem védett a magzat a külvilág ártalmaival szemben, ráadásul a kórházi szülést választó édesanyák számára is megnyugvást jelent, ha nincs szükség kapkodásra.

Amennyiben a magzatvíz elfolyik, minden kétséget kizáróan elkezdődött a szülést megelőző rövidebb-hosszabb folyamat. Ekkor azonnali indulás szükséges, ugyanis a magzatburok többé nem védi az esetleges kórokozóktól a születendő gyermeket. A szülés közelségét jelezheti a nyákdugó eltávozása, mely addig a magzatot védte. A méhnyak tágulása egyben apróbb vérezgetéssel is járhat, mely szintén a szülés közeledtét jelzi. Az utolsó napokban érdemes összekészíteni a szükséges iratokat és ruhákat, hogy hasonló esetben kapkodás helyett nyugodtan és örömmel várhassák a szülők gyermekük világrajövetelét.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja