SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan vásároljunk babaruhát?

Családinet [cikkei] - 2004-09-22
Mint a cikk végén levő aláírásból is látható, én is egyike vagyok a saját kárán tanuló anyukáknak. Nem, ez nem azt jelenti, hogy én magam akartam újra felfedezni a kereket, SŐT!
Hogyan vásároljunk babaruhát?

Én olyan kismama voltam, aki a 9 hónapnyi áldott állapotot tényleg arra használtam, hogy a lehető legjobban felkészüljek a Nagy Napra és az azt követő kihívásokkal teli időszakra. Így szorgalmasan jártam a szülőfelkészítő tanfolyamra, amit a kórházban tartottak, egy másikra, amit a körzeti védőnők, végiglátogattam az összes aktívan praktizáló anyuka barátnőmet, olvastam papír alapú és internetes szakirodalmat, sőt eljártam kismama-tornára, -jógára, -táncra, csak hogy hasonszőrűek között legyek és felszívjam a tudást.

Mindezek alapján óriási elméleti szaktudással rendelkeztem a szoptatásról, megtanultam pelenkázni és fürdetni műanyag babán - persze ennek ellenére az első igazi pelenkázásomkor nem csak a pólóm és nadrágom, de még a zoknim is kakis lett (ennyit az elméletről és gyakorlatról) - de a babaruha vásárlásnak szakirodalom nélkül vágtam neki.

Egyrészt gondolom azért, mert azt hittem, ez a legegyszerűbb és leginkább kockázatmentes része a babakelengye beszerzésének, másrészt, meg nem is találtam erről cikket, ezért úgy gondoltam, hogy így utólag megosztom másokkal is tapasztalataimat. Babakelengye listát szinte minden újságban találhatunk, de hogy azon belül milyen szempontokat vegyünk figyelembe a bodyk, rugik kiválasztásakor, olyat nem.

Mint írtam, azt hittem, ez a leginkább kockázatmentes beszerzés, hiszen míg egy babakocsi 20-200.000 Ft, addig egy babaruha csak pár ezer. Persze ez így igaz, de ha belegondolunk, hogy legalább egy tucat kell belőle, akkor summázva már ott is vagyunk egy közepes kategóriájú babakocsi áránál.

Mit vegyünk?

Azzal mindenki egyetért, hogy kell ugyebár body (korábbi szóhasználattal: kombidressz), meg rugdalózó, meg kis sapka, meg kis kardigán, de a többiről már megoszlik a vélemény.

Szerintem például pici babáknál sokkal praktikusabb a lábfejénél zárt rugdalózó, mert a kis zokni mindig lecsúszott a lábáról. Így nem sok zoknit használtunk, arról nem is beszélve, hogy a babalátogatók jelentős része is hozott 1-2 párat. Amikor egy barátnőmnek ezt meséltem, Ő pont ellenkező tapasztalatokkal rendelkezett, mert az Ő kislánya úgy felhúzta a lábacskáit, hogy mindkettő a rugi fenekébe akadt bele egy gombócba, így Ő épp a nyitott lábfejűre esküszik.

A kisingről sem egységes a vélemény. Legkedvesebb Édesanyám terhességem minden hetében elmondta, hogy vegyek néhány kisinget és mivel látta, hogy nagyon ellenállok, Ő vett egyet és becsempészte a többi babaruha közé. Így tehát egyetlen egyszer én is ráadtam a kislányunkra és határozottan állíthatom, jól döntöttem, hogy nem vettem belőle többet, mert nálunk nem vált be. Ugyanis amíg a body tartja a pelust és így annak tartalmát, addig a kising egyszeri kipróbálásakor minden pisis lett, arról nem is beszélve, hogy mégha feleslegesen is, de egész este azon izgultam, hogy megfázik a gyerek dereka, mert felhúzódik a hátán a sok mocorgástól. Így a kisinget nem rendeltetésének megfelelően közvetlenül a babára adtam, inkább mint egy kis nyári kardigánt használtuk sétakor.

Az évszakokat is érdemes figyelembe venni. Míg egy téli babának több melegebb holmira van szüksége, addig a nyáriaknak elég néhány hosszú ujjú rugdalózó, több body és esetleg napozó kell. (Persze a napozó is kihagyható, hiszen alig különbözik a bodytól.)

Hány darab kell?

A különböző babakelengye listákban, ami újságokban, bababoltokban, védőnőknél található, teljesen különböző darabszámot találtam 2-től 10-ig terjedő skálán akár rugdalózóról, akár bodyról van szó.

Nekem az eddigi tapasztalatom az, hogy azok, akik a babaruha vásárlásakor a számlát állják (leendő apukák, esetleg lelkes nagyszülők) azok szerint "Minél kevesebb kell, hiszen rögtön kinövi", akik viszont mosni fogják (leendő anyukák, esetleg lelkes nagyszülők) "Minél többet, hogy ne kelljen minden nap a mosással babrálni". Ez utóbbi kategóriába tartozom én is, hiszen leánygyermekem szinte minden szopizás után visszabüfizik legalább egy kis tejcsit, más babáknál pedig a pelusból folyik ki a tartalom, így naponta többször kell ruhácskát cserélni, így szerintem nincs annyi ruha, ami elég lenne...

Ezért a darabszámot illetően azt javasolnám, hogy legalább 4-5 darabot vegyünk meg előre, ami elég az első 1-2 napra és utána Anyuka már látja, hogy kb mennyire lesz szükség.

Mekkorát?

Ezen döntés meghozatalakor tanácsolnám a "Nem esik messze az alma a fájától..." közmondás figyelembe vételét. Azaz, ha Apuka 2 méteres és Anyuka sem alacsony növésű, akkor jó eséllyel kihagyható az 50-es méret.

Legnagyobb meglepetésemre a gyermekruhák méretezése nem valami következetes, azaz ahány gyártó, annyi méret. Így érdemes nem csak a címkére nyomtatott méretet figyelembe venni, de össze is mérni a ruhákat. Már csak azért is, mert vannak gyártók, akik centiméterben adják meg a méretet, míg mások azt írják a címkére, hogy hány hónapos gyerekre jó, és mint tudjuk az életkor/babanagyság nem egy standard adat, így hasznos, ha viszünk magunkkal "próbaméretet". Jó tanács pl az is, amire egy barátnőm hívta fel a figyelmemet, hogy pl a La Halle-ban a címkén a magyar számozás szerint életkor, de a cseh számozása szerint cm szerepel, azaz azt is érdemes megnézni.

Alapanyag?

Felnőtteknek is kényelmesebb a 100% pamut ruha viselése, mint a műszálasok, és ezzel a babák sincsenek másképpen. Én az újszülött méreteknél csak is természetes alapanyagú ruhákat vennék, legfeljebb ha már szépen cseperedik a kis manó, és látható, hogy nem érzékeny a bőre, akkor lehet megpróbálni a kevert alapanyagúakat.

Színek? Minták? Egyéb díszek?

Ellentétben az alapanyaggal, ez kevésbé érdekli a babákat, sokkal inkább a mamákat. Hiszen mit szólnának a játszótéren, ha a babának a napozója, sapkája és kis zoknija nem harmonizál színben...  Arról nem is beszélve, hogy pár hét után milyen frusztráló, amikor az utcán minden idegen fiúnak hiszi a kislányt, csak mert anyukája szereti a kék színt. Ugyanezen utcai jóindulatú idegenek kérdését elkerülendő - miszerint: "Beteg ez a gyerek?" - érdemes a fehér bőrű babákra élénk színű rucikat adni, hogy kevésbé tűnjön sápadtnak.


Kis hazánkban az is hagyománynak számít, hogy az újszülöttet fehér ruhában kell kihozni a kórházból, de hát vannak olyan renitens kismamák, akik már ebben sem követik a hagyományokat...

A babácskának ugyan teljesen mindegy, hogy kis báránykák, vagy szívecskék díszítik a ruháját, az viszont már irritálhatja, ha nem az anyagában mintás, hanem rá van varrva, továbbá nem egyszer előfordult velem és másokkal is, hogy a nyomott minta a vasalón maradt.

Tündériek kislányokon a madeira csipkés, vagy fodros gallérú ruhácskák, de a legtöbb babát birizgálja, ha felhajlik és vagy a szájába lóg, vagy még a szemét is eltakarja.

Ráadásul visszatérve a már említett összefüggésre a mumus házimunka és a baba ruha vásárlás között, itt is meg kell említeni, hogy minél több a dísz, annál többet kell manőverezni a vasalóval, ami igencsak megnyújtja az időszükségletet.

Gomb? Cipzár? Patent?

Ez a téma, az előzővel ellentétben, ismét a praktikumról szól.

A legfontosabb szempont, hogy minél könnyebben lehessen lecserélni (minél kevesebb ideig akadályozza a babát a nézelődésben), illetve, hogy pelenkázáskor ne kelljen levenni az egész rugdalózót, csak ki kelljen gombolni / cipzározni / patentozni a két pici lábacska között.

Itt is nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen a ruha, hiszen, ha 2 felvétel után kiszakad a patent, vagy leszakad a gomb, akkor itt is elmondható, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Továbbá az érzékeny bőrű babák egy része kiütéses lesz a cipzár műanyag részétől, másoknál pedig a fém patent okoz gondot, azaz ez sem egy egyszerű kérdés.

Szabás? Fazon?

Mint már feljebb említést tettem a rugdalózók alsó záródási/nyitódási tapasztalatairól, itt még kiegészíteném, hogy a fejrész megoldása is kardinális kérdés.

Bár közhely, de sok anyuka elfelejti, hogy a kisbabáknak NAGY a fejük! Arról nem is beszélve, hogy nem rajongnak azért, ha Anyuka sokat bíbelődik a ruha fejükön való áthúzásával, mert addig nem tudnak nézelődni. Ezért mindenképpen olyan ruha kell, amibe nagyobb erőfeszítés nélkül bele lehet húzni a fejüket. Az ún. csónaknyakú bodyk ebből a szempontból nagyon praktikusak, de ezek azok, amik a leghamarabb kitágulnak és formátlanul nyúlnak a gyerek hasáig két-három mosás után. A hátul záródóhoz a kezdetekben Apuka segítséget kell kérni, hogy amíg Anyuka tartja a babát addig Apuka gombol/patentol/cipzároz.

Amelyik gyerek sokat alszik háton, annak célszerűbb elöl záródó rugikat venni, és fordítva, hogy minél kevesebb gomb/patent/cipzár nyomja őket pihenés közben.

Ezért mi mindezen szempontokat figyelembe véve (praktikum Anyukának és kényelem a babának) a vállán záródó ruhákat részesítjük előnyben.

Hol vásároljunk?

Ezen kérdés eldöntésekor először is azt kell tudni, hogy mennyit szánunk a beszerzésre.

Még ha nagyon kevés is a keret, akkor is újszülöttek esetén inkább nem tanácsolnám a használt babaruhákat, legfeljebb később, amikor már kiderült, hogy gyermekünk bőre bírja a kiképzést, akkor néznék szét a baba turikban.

Nagyon olcsón lehet venni ruhákat a szupermarketek többségében (TESCO, SPAR, AUCHAN...), de igazán jó minőséget és széles választékot a baba boltokban (MEGATOYS, BRENDON, MADRINA...), illetve gyermek ruházati osztállyal is rendelkező üzletekben találhatunk (C&A, La Halle, H&M) továbbá a márkaboltokban (pl Kenguru Gold).

Meglepő módon többek tapasztalata szerint is olcsóbb külföldön a babaruha, azaz ha a kismama még a 6.-7. hónapban olyan jól érzi magát, akkor érdemes megragadni a lehetőséget és kiruccanni egy hosszú hétvégére párunkkal Bécsbe, Pozsonyba, vagy akár Prágába is. Így a kellemest összeköthetjük a hasznossal, hiszen ki tudja, hogy a kis jövevény megszületése után mikor tölthetünk ismét kettesben pár napot a párunkkal...

Örömteli vásárlást kívánva:
Egy, a saját kárán tanuló anyuka
Komócsin Laura

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja