SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Utazás biztonságosan

Kókai Kata [cikkei] - 2007-04-20
Lassan beindul a nyaralási szezon, sokan már lefoglalták külföldi nyaralásukat. Hogy az utazás ne járjon kellemetlenséggel ügyeljünk rá mit eszünk és iszunk külföldön.
Utazás biztonságosan

Számtalan népszerű úticél rejthet magában veszélyeket. Több országban is ügyelnünk kell arra mit eszünk és mit iszunk, hiszen Európai ember mesterséges, „steril” ételekhez szokott gyomra komoly károkat szenvedhet már az egyszerű csapvíztől is.

Kórokozók az ételekben, italokban

Kolera, szalmonella, csupán kettő azon kórokozók közül, melyek a kevésbé fejlett országok ételeiben, sőt akár a csapvízben is előfordulhatnak. A fejlettebb nyugati országokban szinte kizárt, hogy hasonló problémával találkozzunk (hiszen ők a magyaroknál is jobban ügyelnek a higiéniára), de más népszerű országokban (pl. Törökország, arab országok) ugyanez nem mondható el.

Biztonságos étkezés

Ha kevésbé fejlett országba látogatunk el, ügyelünk rá, hol fogyasztunk ételeket. Az éttermek nagy része, sőt, a hotelek éttermei is biztonságosnak mondhatók, azonban az utcai árusok termékei kevésbé ellenőrzöttek, így erre csak a bátrak vállalkozhatnak.

Fontos, hogy ne fogyasszunk nyers ételeket, főleg a nyers (vagy nem eléggé átsült) húsokat, zöldségeket kerüljük. Gyümölcsöt soha ne együnk mosatlanul, és mindig tiszta (palackozott) vízzel mossuk meg fogyasztás előtt. A legjobb, ha a héját is eltávolítjuk.



Hat hónaposnál fiatalabb gyermekek esetében a betegség könnyen elkerülhető, ha a nyaralás idején kizárólag anyatejjel tápláljuk. Ez esetben a kismamának oda kell figyelnie milyen ételeket fogyaszt, hiszen az anyatejbe bekerülve a fűszeres, erős ételek a babánál gondot okozhatnak. Nagyobb babák esetében csak az üveges tápszer jöhet szóba, illetve a színvonalasabb, higiéniára ügyelő éttermek kosztja.

Az italok veszélyei

A legtöbb országban meghatározott mennyiségű klórral fertőtlenítik a csapvizet, ez azonban nem egy helyen nem elég a víz teljes tisztításához. Sokan hallottunk már rémisztő történeteket, amelyben ismerősünk külföldön csapvizet fogyasztott, s akár hetekig tartó betegséget szedett össze. Sajnos az ilyen történeteknek van alapja, ezért ügyelni kell rá, hogy főként a kevésbé fejlett országokban soha ne fogyasszunk csapvizet, még kis mennyiségben sem.

Célszerű csapvíz helyett palackozott ásványvizet fogyasztani, emellett természetesen a palackozott üdítők, alkoholos italok, illetve a forrázott vízzel készült tea és kávé is biztonságos.

Hogyan tegyük ihatóvá a csapvizet?

Ha mégis ragaszkodnánk a csapvízhez, ma már több módszer is létezik annak fertőtlenítésére. Léteznek úgynevezett csapra szerelhető víztisztítók, melyek könnyen hordozhatók, s akár hónapokon át biztonságos használatot nyújtanak. Magas ára miatt ez a módszer kevésbé kedvelt (25 000 Ft-tól). A hagyományos forralás is segíthet, ez esetben azonban legalább 3 perc forralás szükséges. Ügyeljünk rá, hogy jégkockát is csak tiszta vízből készítsünk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja