SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ünnepi menü a dietetikus szemével

Családinet [cikkei] - 2015-12-19
Pácolt, füstölt húsok inkább csak mértékkel, hal azonban bőven kerülhet a karácsonyi asztalra - javasolja Dr. Lichthammer Adrienn.
Ünnepi menü a dietetikus szemével

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa szerint az ünnepi menü is lehet egészséges, csak oda kell figyelni az elkészítési módra: ne süssünk bő zsiradékban, hanem roston vagy sütőzacskóban! Köretnek zöldséget, desszertnek gyümölcsös vagy teljes kiőrlésű gabonából készült édességet válasszunk – javasolja a szakember, aki szerint a nem megfelelően összeállított menü még azokat is megviselheti, akik egészségesek, és nem érzékenyek vagy allergiásak semmilyen ételre.

Süssünk sütőzacskóban, alufóliában vagy roston, kerüljük a bő zsiradékot, és pároljunk! – tanácsolja Dr. Lichthammer Adrienn. A dietetikus szerint az Egészségügyi Világszervezet már korábban is jelezte, hogy a pácolt, valamint füstölt húsfélék nagymértékű fogyasztása káros hatással járhat, amelyről a nitrites pácsó, illetve a füstölés során az ételbe kerülő vegyületek tehetnek. A WHO újabb vizsgálata ezt megerősítette, és a figyelmeztetést kiterjesztette az összes feldolgozott húsfélére és a vörös húsokra – teszi hozzá. A szakember szerint a világszervezet is azt hangsúlyozza, hogy ezeknél a termékeknél a mennyiségre érdemes odafigyelni, hetente egy-két alkalommal lehet ilyen ételeket fogyasztani. Szó sincs tehát arról, hogy le kellene mondani a húsfélékről, hiszen azok értékes fehérjeforrások, vitamin- és ásványianyag tartalmuk miatt fontos részei a táplálkozásnak – mondja a dietetikus.

Halászlé, rántott hal – a magyarok többsége még mindig ezekre gondol elsőként, ha a halfogyasztás kerül szóba, pedig ennél azért jóval gazdagabb a repertoár – mondja a dietetikus hangsúlyozva, hogy miközben a WHO ajánlása szerint heti rendszerességgel kellene halat fogyasztani, a magyarok többsége csak ilyenkor és húsvétkor választja ezeket a fogásokat. Hozzáteszi: érdemes olyan halakat beszerezni, amelyeknek értékes a zsírsav összetétele, tartalmaznak omega-3 zsírsavat, ilyen a busa, a lazac, a makréla, a szardínia, a hering vagy a pisztráng. Ami pedig az elkészítési módot illeti, a húsokhoz hasonlóan itt is a zsírszegény megoldás a javasolt.

A mák és a dió zsírsavösszetétele nagyon kedvező, a máknak ráadásul magas a rost és a kalcium tartalma is, így bátran használhatjuk tölteléknek – ajánlja a dietetikus. Népszerűek az aszalt gyümölcsök is, ám magas energia- és cukortartalmuk miatt inkább csak ízesítésre, díszítésre használjuk – mondja Dr. Lichthammer Adrienn, aki szerint az édességek egy részét érdemes gyümölcsre és tejjel, joghurttal, túróval készült desszertekre cserélni. Mivel a rostdús táplálkozásnak bizonyított szerepe van a vastagbélrák megelőzésében, ezért az ünnepek alatt is érdemes naponta többször teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, valamint zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

A mértéktelenül fogyasztott energiadús ételek külön kockázatot jelentenek azok számára, akiknek valamilyen – anyagcsere, tápcsatorna – betegség miatt különleges étrendre van szükségük – hívja fel a figyelmet a dietetikus. Legyünk figyelemmel azokra a vendégeinkre, akik diétára szorulnak, és ne kínáljuk őket olyan étellel, itallal, amely számukra nem megfelelő! – teszi hozzá.

Forrás:  Semmelweis Egyetem
Fotó: www.flickr.com

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja