SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A testbeszéd

Kókai Kata [cikkei] - 2006-04-19
Ki gondolná, hogy akár szavak nélkül is megérthetjük egymást? Pedig mozdulataink szavak nélkül is elárulják mit gondolunk.
A testbeszéd

Ma már tudjuk, hogy nem csak a grimaszok lehetnek árulkodóak, hanem legegyszerűbb mozdulataink is. Ahogyan ülünk, ahogy kezünket mozdítjuk, vagy éppen az, ha gondterhelten dörzsölgetjük homlokunkat, egy szakember számára sok mindent elárulhat. Testünk jelbeszéde könnyen felismerhető, laikusok is tisztában vannak vele, csupán nem tulajdonítanak ennek nagyobb jelentőséget.

Ahogyan gyerekeinken észrevesszük amikor füllentenek, vagy meglátjuk, ha egy hosszú ideje ismert barátunk gondterhelt, úgy másokon is képesek vagyunk felismerni az apró jeleket. És bármilyen különös is, ezek a jelek minden országban más-más formában tűnnek fel, részben ezért is tűnik másnak, "idegennek" egy külföldi ország. Míg hazánkban a hazugságon kapott ember általában ajka közelében tartja a kezét, külföldön inkább a fülét dörzsölgeti. Minden országnak megvan a maga nonverbális kommunikációs rendszere.

Ki, hogyan használja

Kutatók megállapították, hogy minden egyes mozdulat egy-egy szónak felel meg. A mozdulatok alkalmazása azonban attól is függ, kivel kommunikálunk, s milyen lakóhelyről érkeztünk. Az ország, a város, de akár tudásunk is befolyásolhatja hogyan és mennyire használjunk mozdulatainkat. A vidéki emberek kevésbé tűrik a zsúfoltságot, hiszen megszokták a tág életteret, a nagyobb városokban élők pedig megszokták, ezért testbeszédet is ritkábban használnak a szűkös hely miatt.

Azok az emberek, akik kisebb szókinccsel rendelkeznek, gyakrabban kísérik mondandójukat mozdulatokkal. Az egyes térségekben élők más-más zónákkal rendelkeznek. Az intim szféra, vagyis az a távolság, melyen belülre már csak hozzánk közel állókat engedünk, minden térségben már és más. Míg Európában a tőlünk 20-30 cm-re állókat nem tekintjük betolakodóknak, addig más nemzeteknél ez a távolság jóval nagyobb.


Többek között a kapcsolat kezdeményezésénél lehet jelentősége a zónák nagyságának. Ha valaki szimpatizál a másikkal, közelebb engedi, mint a zóna határa, ha azonban nem kedveli az illetőt, automatikusan megtartja a zóna távolságát.

A szemkontaktus

A szemkontaktus fontosságát mindig is ismertük. Ahogy a mondás is tartja, a szem a lélek tükre. Elárulja, hogy valaki éppen kitalál valamit, vagy egy múltbeli eseményre gondol, esetleg kedveli a vele társalgó embert, vagy dühös rá. Az izgalom, a szerelem jele a kitágult pupilla, míg az idegességé ennek az ellentéte; az összeszűkült pupilla.

Valódi szemkontaktusról akkor beszélhetünk, ha a beszélgetés során két ember legalább 70%-ban egymás szemébe néz. Ellenkező esetben a másik fél vagy hazudik, vagy érdektelen. Az üzleti életben gyakran háromszög alakban pillantanak a másik arcára. A háromszög csúcsait a két szem, illetve a homlok képezik. A tárgyalás komolyságát bizonyítandó szokták alkalmazni ezt a módszert.

A személyes érdeklődés kifejezésénél is a háromszög dominál, akkor azonban a két szem és az ajak, vagy egy lejjebb elhelyezkedő testrész alkotják a háromszöget.

A testbeszéd egy idegenről is sokat elárulhat. Megmutatja, hogyan közeledik felénk -ellenségesen vagy barátságosan-, megtudhatjuk, hogy a vele folytatott párbeszédről mi a kimondatlan véleménye. A testbeszédet ma már külön tanfolyamokon oktatják, legfőképpen üzletembereknek, akik a kimondatlan szavakkal érhetik el a legnagyobb sikert.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
A szerkesztő ajánlja