SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kutyával kitárult a világ

Családinet [cikkei] - 2013-05-07
Sokat álmodoztam arról, hogy milyen kutyám lesz. Most éjszakákon át róla álmodom - Varga Nóra főiskolai hallgatónak ilyen sokat jelent a vakvezető kutyája, Dani.
Kutyával kitárult a világ

- Tudom, hogy szinte mindenki a kutya miatt jön oda hozzám, nem miattam - mondja Nóra vidáman mosolyogva; nézem őt és Danit, és közben nem szorul össze a torkom, nem akarok egyből tovább menni, pedig ez egy szomorú mondat, mégsem teper le a rossz hangulat, hanem megkérdezem, hogy megsimogathatom-e a kutyát.

Előttem áll egy 22 éves csinos főiskolás lány és kedvesen mosolyog, arról beszél, hogy milyen jó irányt vett az élete egy kutya érkezésével.  Elsőre idegen gondolatnak tűnik, de azon veszem észre magam, hogy pár találkozás után már nem csak egy látássérült lányt látok magam előtt, helyébe lép ő maga, a hol csacsogó, máskor pontosan, árnyaltan fogalmazó Nóra. Korábban, amikor nem volt kutyája, miért kerülték őt az emberek? Azóta, hogy kutyája van, miért változott meg minden? Nem értettem. Azóta együtt sétáltunk az utcán, üldögéltünk a főiskola körüli parkban, tejeskávéztunk a büfében, és pár nap után nekem is leesett.  A vak és a látó ember között a vakvezető kutya teremt kapcsolatot - csak nekem ezt eddig nem mondta el senki.

- Büszke vagyok a párosunkra. A rendezvényeken készült fotókra. A sok like a facebookon bizonyítja, hogy jók vagyunk együtt. Tereket nyitott az életemben Dani érkezése - Nóra szavaiból érezni, mennyire örül annak, hogy végre sokat beszélgethet. Tenni akar azért, hogy minél több látássérült ember átélhesse, ami vele történt. A Baráthegyi Vakvezető
Kutya Iskola önkénteseként Danival részt vesz egy hosszú tavaszi ismeretterjesztő programban, melyben látó embereket szólítanak meg. Nóra elmondta, hogy az áprilisi nyitó rendezvényen közel ezer gyerek és felnőtt kipróbálhatta, milyen bekötött szemmel bízni a vakvezető kutyákban, tárgyakat felismerni szemkötőben és megtudhatta, mi az, amit feltétlenül tudni illik a vakvezető kutyával közlekedőkről. Az ismerkedés, a kutyák simogatása, az érdekes játékok közben a felnőttek távolabb kerülhetnek előítéleteiktől, félelmeiktől, míg a gyerekek a legfogékonyabb életszakaszukban szép élményeket gyűjthetnek. Mindenki őszintén ürült, hogy ezen a hűvös szombati napon a világ legokosabb kutyái között lehetett, voltak családok, melyek több órán át velük voltak.

Nóra hét közben sem tétlenkedik. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szerzett marketing ismereteit hasznosítva igyekszik segíteni, hogy minél többen gondoljanak adó 1%-uk felajánlásakor a vakvezető kutyák képzésére: - A személyes kapcsolatfelvételben hiszek, abban bízom, hogy tavasszal több ezren kerülnek személyes kapcsolatba velünk. Jó érzés, hogy amit az iskolában tanultam, a gyakorlatban igazolódni látom a kampányunkban, és miközben az iskolai feladatokkal foglalkozom, azon töröm a fejem, hogyan érhetjük el a célunk, hogy minél több vakvezető kutya dolgozzon.

Rúzs és logisztika

Dani segíti abban, hogy végre nem egyedül, szótlanul tölti az idejét.  - Ezeken a nyílt napokon, minden pillanatban együtt alakítjuk a vaksággal kapcsolatos elképzeléseket - mondja Nóra, aki most is körültekintően fogalmaz, nem azt mondja, hogy megváltoztatja az embereket vagy lerombolja az előítéleteket. Pár hónappal ezelőtt egyáltalán nem gondolta, hogy ennyi alkalma nyílik majd a beszélgetésre.  - A főiskola kezdetén odamentem a többiekhez, persze nem tudtam kihez, aztán nem jöttek vissza hozzám, én meg nem tudtam, kit keressek. Talán a srácok nem csodálkoztak azon, hogy egy aliglátó lány egyedül van, ráadásul nagyon bátortalan, csendes voltam akkoriban - ez valóban így van, Nórában nincs semmi kihívó, nem használja a szépségét, amire a hozzá hasonló korú csinos lányok bátran építenek. Nóra sosem sminkelte magát, egy múlt heti interjú előtt a tévé sminkszobájában került először rúzs a szájára és púder az arcára, hosszú egyenes hajába pedig két pici hullámot sütöttek. Fura volt így látni, máshogy volt szép.

Nóra gyorsan tanul és szorgalmas, nemsokára elvégzi a Budapesti Gazdasági Főiskolát, de ezt a célját majdnem föladta egyszer. Felemésztette az energiáit, hogy nem bírta követni az órákat. Kérte a tanárokat, hogy segítsenek, mondják el, mit írnak a táblára, de kevesebben voltak azok, akik együttműködtek vele. Amikor már szinte lemondott a folytatásról, a matematika és a logisztika tanszék empatikus oktatói visszaadták a hitét, és most Dani mellett a logisztikáért lelkesedik legjobban a világon.

A fotókat Varga Nóráról Telegdi Ágnes készítette

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja