SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Túrós pogácsa

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-18
Egy igazán finom rágcsálnivaló, amivel a gyerkőcök teletömhetik a zsebüket, mielőtt a játszira rohannak. Kicsit úgy érzem, hogy a pogácsa is lassan feledésbe merül az egyre modernebb háziasszonyok körében. Pedig nincs is finomabb egy tepsi frissensült pogácsánál. A készítése nem nehéz, csak oda figyelést igényel.
Túrós pogácsa

Hozzávalók 30-40 pogácsához:

  • fél kg liszt,
  • 3 dl tej,
  • 4 dkg élesztő,
  • 1 evőkanál kristálycukor,
  • 30 dkg túró,
  • 1 tojás sárgája,
  • 12 dkg margarin,
  • 3 evőkanál tejföl,
  • 4-5 kávéskanál só,
  • 1 csomag vaníliás cukor.

Első lépésként a 3 dl tejet langyosítsuk meg, tegyük bele a kristálycukrot, egy csipet lisztet és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Ezalatt vegyünk elő, egy nagyobb tálat, amiben kényelmesen dagaszthatjuk a tésztát. Borítsuk bele a lisztet és morzsoljuk el benne a margarint. A tenyerünk között, addig-addig dörzsölgessük össze a liszttel, míg egyenletesen el nem oszlik benne. Ezután tegyük hozzá a tojássárgáját (a fehérjét tegyük félre), a túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot és a sót. Amint az élesztő is felfutott, azt is hozzá tehetjük. Forgassuk össze a kezünkkel az egészet, hogy alaposan elkeveredjen. Forgató és gyúró mozdulatok segítségével kezdjük el dagasztani. Szükség szerint adagoljunk még hozzá lisztet, ha nagyon ragad. Akkor jó a tészta, ha már nem ragad, szépen összeáll, de még puha. A puhaság, azért fontos, mert a túl kemény tészta, nem fog tudni megkelni. Pedig miután jól összedolgoztuk, kb. 1 órára, letakarva hagynunk kell kelni. Én általában a mikroba teszem, erre az időre, amiben még meleg van a tej langyosítása miatt. Viszont nem kapcsolom be, csak hagyom kelni. A meleg környezet elősegíti, ezt a folyamatot.

Készítsük ki addig, amire szükségünk lesz később. A nyújtó deszkát, lisztezzük be kicsit. A tepsit vajazzuk és lisztezzük ki. A sütőt is előmelegíthetjük 150 fokon. Vegyünk elő egy szaggató formát, ha nincs, jó egy kisebb szájú pohár is. Reszeljünk le előre trapista sajtot( a pogácsák tetejére kell majd) és a korábban eltett tojásfehérje mellé, üssünk még egy tojást, ezzel fogjuk megkenni a tetejét.

Már csak a tészta hiányzik. Amint megkelt, öntsük a nyújtó deszkára, de ne nyújtsuk ki! A tenyerünkkel eligazíthatjuk, lapogathatjuk, hogy mindenhol egyforma legyen. Ezután szaggassuk ki a formával. A szaggatásnál kimaradt tésztadarabokat, gyúrjuk mindig össze újra és szaggassuk, amíg lehet. A pogácsákat tegyük a tepsibe, körülbelül félcentis helyközökkel. A tetejét kenjük meg a felvert tojással és tegyünk rá egy csipet reszelt sajtot. Amint a tepsi megtelt a tésztákkal, alacsony hőmérsékleten (150-180 fokon) süssük aranybarnára.

A végeredmény, egy nagyon finom, kicsit édes, kicsit sós pogácsa lesz, amit mindenki szívesen fogyaszt. A 1,5 éves kisfiam kedvence.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja