SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Mennyi mindennek örültem volna, amikor rákos voltam, és ez most mind megvan!" - Csilla küzdelme a mellrákkal

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-05-20
 [X]

Idén lesz 5 éve, hogy Farkas-Mágori Csillánál rosszindulatú emlődaganatot diagnosztizáltak. Betegsége megtanította őt arra, hogy észrevegye az apró örömöket is az életben, és hogy hálás legyen mindenért, ami megadatott neki. Ma már bármikor, bárkinek tud nemet mondani. Az orvostudomány semmilyen esélyt nem látott arra, hogy valaha kisbabája szülessen, de a ma már 2,5 éves Míra mégis jönni akart...
"Mennyi mindennek örültem volna, amikor rákos voltam, és ez most mind megvan!" - Csilla küzdelme a mellrákkal

Küzdelem a mellrákkal - Csilla története

"Tusoltam és akkor éreztem, hogy ott valami olyan van, ami eddig nem volt"

Mosolyogva veszi fel a telefont Farkas-Mágori Csilla, akinek huncut kislánya a háttérben játszik. Ma már az egész család boldog, pedig 5 évvel ezelőtt nagyon nehéz időszakon mentek keresztül. Csillánál, ahogy korábban édesanyjánál is, mellrákot diagnosztizáltak. 

"Édesanyám 28 évvel ezelőtt volt mellrákos, sok mindenre nem emlékszem, csak arra, hogy sokat feküdt és volt, amikor elesett, mi pedig arra értünk haza, hogy jegeli az arcát. A haja sem hullott ki teljesen, csak megritkult."

Édesanyjának köszönheti, hogy észrevette a mellében a csomót, ő tanította meg ugyanis az önvizsgálat fontosságára

"Tusoltam és akkor éreztem, hogy ott valami olyan van, ami eddig nem volt. Hívtam a férjemet, hogy nézze meg ő is, és ő is azt mondta, hogy érez valamit. Ez már a csomó volt a mellemben. Borsónyinak éreztem, de több centis volt már. A radiológus azt mondta, hogy akkor lett akkora, hogy ki lehessen tapintani."
 

"Nem akartam kopasz menyasszony lenni"

Azt mondja, valahogy pontosan érezte, hogy a csomó nem jóindulatú. Az ultrahangról sebészetre, onnan pedig az onkológushoz küldték. A mintavétel utáni várakozás időszaka nagyon megviselte. 

"Nagyon rosszul aludtam és bár bejártam dolgozni, de nem tudtam koncentrálni. A munkahelyemen mindenki nagyon támogató volt, de nagyon rossz volt ez a bizonytalanság. Várni arra, hogy mi lesz."

A diagnózis mindannyiukat sokkolta. 

"Amikor megmondták, hogy ez nem jóindulatú, akkor ültem a folyosón és sírtam, de anyukám akkor is ott volt velem. Másodjára akkor sírtam, amikor azt mondta az onkológus, hogy kemoterápiára van szükség. 2019 májusára terveztük az esküvőt és nem akartam kopasz menyasszony lenni. El kellett halasztani az esküvőt."
 

Farkas-Mágori Csilla

Fotós: Veres-Gera Zorka


A 30. születésnapján derült ki, hogy mellrákja van. Kemoterápia, majd műtét és sugárkezelés várt rá. Édesanyja minden egyes kezelésre elkísérte és tartotta benne a lelket. 

"Nem akartam a legrosszabbat látni, úgy mentem neki, hogy megcsinálom és rendbe jövök. Anyukám nagyon figyelt rám, a kedvencemet, paprikáskrumplit főzött és leste minden kívánságomat."

Párja is mindenben mellette állt, pedig Csillában felmerült, hogy hagyja elmenni őt, hogy ne kelljen végignéznie a szenvedéseit. 

"Amikor kijöttünk az onkológustól, azt mondtam neki, hogy ha szeretné, akkor elengedem, de ő nem értette, hogy miről beszélek. Mindenben támogatott, és amikor például vasárnap este kitaláltam, hogy mit akarok enni, elment a benzinkútra éjjel és vett. Nem volt olyan, amit ne teljesített volna."
 

Farkas-Mágori Csilla

Fotós: Veres-Gera Zorka
 

A kemoterápia sikeres volt, a daganat eltűnt, csak a kiinduló pontja maradt meg, amit bejelöltek és 6 héttel később meg is műtötték: kivettek egy nagyobb darabot a melléből. Parókája és kendője is volt, de azt mondja, egyiket sem használta, bátran vállalta kopaszságát és úgy ment mindenhova. 
 

Nulla százalék esélye volt, hogy gyerekünk születik, Míra mégis jönni akart

Az esküvőjüket végül 2020. szeptemberében tartották meg. Nagyon szerettek volna kisbabát is, de az orvosok azt mondták, hogy 0 százalék az esélye, hogy spontán gyermekük fogan. 

"Korai petefészek kimerülésem volt a kemo miatt, ezért hormonkezelést javasoltak. Kerestünk is egy hormonterapeutát, de aztán 3 hónapra rá megfogant a kislányom természetes úton."

 

Fatkas-Mágori Csilla

Fotós: Walla Ádám


Csilla fizikailag képes lett volna a szoptatásra, de a hormonok miatt a nőgyógyász és az onkológus is azt javasolta, hogy inkább ne szoptasson, ezért a kórházban azonnal elapasztották gyógyszerrel a tejét. Kislánya azonban egy barátjuktól hónapokon át kapott anyatejet.

 

Farkas-Mágori Csilla

Fotós: Walla Ádám


Míra ma már egy két és fél éves, tündéri kislány, aki bearanyozza a család mindennapjait. Csilla azt mondja, édesanyjával korábban részt vette egy vizsgálaton, ahol azt állapították meg, hogy nem örökölte a hajlamot az édesanyjától, tőle függetlenül alakult ki nála a mellrák. Saját kislányát is szeretné elvinni egy ilyen vizsgálatra, amilyen hamar csak lehet, hogy kiderüljön, ő örökölte-e a hajlamot. 
 

"Ma már nem kell belehalni egy mellrákba, nagyon jó eséllyel gyógyítható" - ha időben észreveszik

Csilla nemrég egy nőgyógyászati műtéten is átesett, mert rákmegelőző állapotot állapítottak meg nála. 

"Az éves szűrővizsgálatnak köszönhetem, hogy a nőgyógyászati problémámat is időben észrevették. A kislányomat is erre fogom tanítani, hogy menjen el évente a szűrésekre és végezzen magán önvizsgálatot is, hiszen minél korábban veszik észre a bajt, annál nagyobb eséllyel sikerül meggyógyulni, annál jobbak a túlélési esélyek. Ma már nem kell belehalni egy mellrákba, nagyon jó eséllyel gyógyítható a betegség."

 

Farkas-Mágori Csilla

Fotós: Murcsik-Pávó Réka


Sokkal hálásabb vagyok, és ma már merek nemet is mondani

Azt mondja, a betegsége óta teljesen megváltozott az élete. 

"Előtte nem mondtam nemet, mindent elvállaltam, még azt is, ami nekem nem tetszett, legyen szó munkáról vagy magánéleti dolgokról. Ma már bátran mondok nemet bárkinek, bármikor.

Régebben is sokat sportoltam, és az egészséges étkezésre is odafigyeltem, de azóta minden egyes nap sportolok, és sokkal jobban figyelek az alapanyagok minőségére is. 

Sokkal hálásabb vagyok, és ma már a kicsi dolgok miatt is hálás tudok lenni. Mennyi mindennek örültem volna, amikor rákos voltam, és most ez mind megvan. Már nem érdekel, hogy ki mit gondol rólamMióta gyerekem van, úgy vagyok vele, hogy ha a szülő jól van, akkor a családi egység is rendben van. Szeretném a legjobb példát átadni neki, amit csak lehet."
 

Farkas-Mágori Csilla

Fotós: Vukov Tamara


Csilla célként tűzte ki maga elé, hogy népszerűsítse a szűrővizsgálatok fontosságát, ehhez pedig egy egyesület létrehozásán gondolkodik, ami jelenleg bejegyzés alatt áll. 

Szeretné, ha minél több emberhez eljutna a története. Azt üzeni mindazoknak, akik ugyanilyen nehézségeken mennek át, hogy soha ne adják fel: hiszen feladni könnyebb, küzdeni nehezebb, de megéri küzdeni és kitartani az álmaink mellett.
 

Farkas-Mágori Csilla

Fotós: Walla Ádám

 



Gondoskodj gyermeked jövőjéről!

Egészségünk megőrzése és a szűrővizsgálatokon való megjelenés az egyik legfontosabb feladatunk. Ezt azonban sokan csak akkor ismerjük fel, amikor már egy komoly betegséggel kell megküzdenünk.

Az édesanyák és édesapák egészségi állapota az egész család életére hatással van. Kisgyermekes családokban ezért különösen fontos a biztosítási védelem: egy súlyos betegség vagy baleset esetén ugyanis az egész család anyagi biztonsága múlhat azon, hogy rendelkeznek-e egy jól megválasztott élet- egészség- vagy balesetbiztosítással, illetve a megtakarításhoz választott díjátvállalás szolgáltatással.
 



A Generali Biztosító a megelőzés jelentősége miatt hatékonyan szeretné támogatni ügyfeleit a szűrővizsgálatok elvégeztetésében, így több biztosításba is beépítésre kerültek prevenciós szolgáltatások. A minimum 10 éves időszakra kötött TestŐr élet-, baleset- és egészségbiztosítással rendelkezők 5 évente ingyenes szűrőprogramon vehetnek részt a feltételekben meghatározott esetekben, a Private Care szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás két csomagjában is elérhető éves szűrővizsgálat, a CliniCare egészségbiztosítás egyes csomagjaiban pedig egy online kérdőív alapján egyénre szabott szűrővizsgálati javaslat kérhető.

Részletek ITT.

Indexkép: Murcsik-Pávó Réka, Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja