SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

KICSI KEREK KAPUCSÍNÓ

[cikkei] - 2004-09-20
Hol volt, hol nem volt, s még most is van, remélhetőleg jó sokáig lesz, egyszóval él egy kétéves kisfiú Budapesten, aki teljesen olyan, mint akármely másik, átlagos kétéves, kivéve persze azt, hogy egészen más. Mesélek Neked róla, jó?
KICSI KEREK KAPUCSÍNÓ

EGY KÉTÉVES MEG MÉG KÉT ÉDES

 

Wole, a második, illetve a harmadik fiam – mivel az első kettő ikerpárként, holtversenyben előzi meg, így aztán ő a második szülés harmadik terméke –, nehezen beskatulyázható. Külseje alapján – drótszőrű terriert imitáló haj, Andersen-mesebeli malomkerék-kutyaszemek, porcelánbabás pöttyajkak – mindenkinek utoljára jut eszébe, hogy afrikai apja van, nézték már cigánynak, arabnak, indiainak, maximum negyedvérnek szokták elkönyvelni.

Így aztán, mivel valódi kapucsínó-külsejű ikerbátyjaira cseppet sem hasonlít, közös családi sétáink alkalmával meglehetősen értetlenkedő tekintetekben részesítenek minket a szembejövő járókelők – sehogy sem tudják összeadni, hogy ha a nagyobb gyerekeknek fekete az apjuk, a fiatalabbnak meg látszólag biztos nem, akkor ez az erkölcstelen nőszemély mért éppen a fekete fickóval sétál?!

Arab utcaemberei viszont épphogy tiszteletre méltó arab nejnek gondolnak abban az esetben, ha Wolét egyedül viszem valahová, és kivétel nélkül jóindulatukról biztosítanak – tehát, ha valakinek perzsaszőnyeg, füstölő vagy vízipipa kell diszkontáron, név, cím a szerkesztőségben!

Wole egyébként valóban nehezen beskatulyázható, mivel – többnyelvűsége „mellékhatásaként” – beszélni még nem tud, énekelni azonban már igen, úgy négy-hat dalt anyanyelvén, apanyelvén meg angolul is! Annak a pár szónak és egyszerű mondatkának a logikáját, amelyeket már képes és hajlandó kiejteni, leginkább, bizonyára ő érti, például azt is, hogy miért hívja saját magát „Kopoká”-nak. Mindenesetre elég frappánsan hangzik, mint ahogy első nyelvtanilag tökéletes magyar mondata is: „Ó de aranyos!” – mindezt szintén tökéletes raccsolással és leginkább magamagát értve alatta (gondolom, az utca emberétől eltanulván).          

Láttál már kisgyereket, aki nem szeret játszani?! Nos, Wole épp ilyen, legnagyobb megrökönyödésünkre ő nem játszik. Dolgozik. Legtöbbször nekem szeret segíteni a házimunkában, imád például mosogatni. Különösen azokat a pillanatokat kedveli, amikor eme tevékenységemet például a becsöngető postás megzavarja – mire visszaérek, ő már be is helyezte mindkét papucsát és az én kispárnámat a mosogatóvízbe.

A frissen locsolt szobanövények nedves földjét is roppant ügyesen bírja egyenletesen szétteríteni a padlószőnyegen és a kanapén, és a számítógépem floppy-tartójába is precízen tud már mazsolát, banánszeletet, sőt színes ceruzákat is beilleszteni. Minden munka között a legkedvencebb azonban mi más lehetne, mint a hatpolcos cipőszekrény tartalmának teljes kirámolása és félpáronkénti ágyneműbe való helyezése?!

Ettől és ennek következményétől (sikítófrász az anya részéről) már csak az szórakoztatja, bocsánat, foglalkoztatja jobban őkelmét, ha ikerbátyjai fakockákból vagy duplóból nagy műgonddal felépített csodapalotáit egy jól irányzott tenyeres csapással a puszta földdel teheti egyenlővé.

Sajnos ilyenkor gyakran hősünket is lecsapják az ikrek, mivel – szintén elég fiatalkák lévén – eleddig sem bírták megtanulni, hogyan tolerálják alkotó munkájuk teljes lerombolását egy gyendéd „nem szabad” kíséretében, elnéző mosollyal az arcukon. Ennek eredményeként viszont Wole nagyon jól megtanult....szaladni.

Ha épp nem előlük szalad, akkor utánuk, fel-alá a lakásban, hangos „Wait! Bemi! Kopoka!” – kiáltozások közepette, ami egyszerűen fordítva annyit jelenthet, hogy „Várjátok már meg imádott öcséteket is, Femi és Remi!” A két kutyaütő persze nem vár – ők kizárólag spontán hajlandók a kicsit imádni, felkérésre semmiképp. Ennélfogva Wole néha kissé magányosnak tűnik, mikor kifáradva ölembe rogy, és azon kezd tűnődni, mit lehetne megenni, vagy dolgozni.

Ez a helyzet Wole jelen felmenőjében is tűnődő gondolatokat ébresztett, arra vonatkozólag, hogy párosan szép az élet, milyen jó lenne Wolének is egy kistestvérke, akit majd ő csaphatna le, meg imádhatna is, persze csak spontán. Mikor eme gondolatok azonban verbálisan is manifesztálódtak a családfőnek címezve, ő eléggé félre nem érthető (és el nem ítélhető) pillantásokat lövellt a közszemlére kiállított, családi kasszaként is értelmezhető perselymalac irányába...

Ígyhát, egyenlőre marad az ikrek és szülei spontán imádata, őrült rohangászások, nagy csavargások, otthoni nagy dögönyözések és végül, de nem utolsó sorban nagy lakomák által megnyilvánulna, melyek közül ez utóbbi folyományaként tisztelettel jelentem, Wole gyermek egyáltalán nincs „átszakadva”, s a maga előtt tolt sárgadinnye méretű pocak és egyéb gömbölyű tartozékok által bennfentes körökben, hivatalosan is elnyerte a Kicsi Kerek Kapucsínó titulust.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja