SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Baba- és csodavárás helyett aktívabb időskor? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Molnár Géza [cikkei] - 2011-04-26
Lesz-e fedezet a nyugállományba vonuló Ratkó gyermekek nyugdíjára, s jó gondolat-e a probléma megoldását célzó, jelenleg a húszas-harmincas korosztályt gyermekvállalásra buzdító állami "kényszer" elvárás? Várható-e a csoda, hogy a születendő új munkaerő majd egy csapásra megoldja a múlt ballépését, s kielégíti a jelenlegi aktív munkaképes generáció élhető(bb) társadalomra vonatkozó igényét? Van megoldás?
Baba- és csodavárás helyett aktívabb időskor? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)


A Ratkó politika következményeként jelenleg komoly nyomás nehezedik az állami nyugdíjrendszerre, bár körvonalazódik a kormányzati szándék: gyermeket Magyarországra, minél többet!

A KSH adatai szerint jelenleg a teljes foglalkoztatottsághoz viszonyítva a 25-39 éves korosztályból 1,8 millió az aktív foglalkoztatott, az 50 feletti korosztály létszáma közelíti az egymilliót.

Az adókulcs megváltoztatása, a családi kedvezmény behozatala, a családok támogatása olyan lépések, melyek feltehetően ösztönzően hatnak majd a jelenleg szülőképes korban lévő nők gyermekvállalási kedvére, akaratára.

Ez a korosztály – köszönhetően a társadalmi, gazdasági viszonyoknak -, babavárás előtt olyan alapvető kérdésekkel viaskodik: merjék-e vállalni a születendő gyermeket, fel tudják-e nevelni, képesek lesznek-e biztosítani akár a legelemibb szükségleteket is, amely a XXI. században jóval többet jelent, mint akár harminc évvel ezelőtt. A bizonytalanság érzését tovább fokozhatják az egzisztenciális félelmek: a munkanélküliség tapasztalható réme miatt megcsappanhat a gyermekvállalási kedv; egyáltalán megfelelő jövedelem hiányában a lakhatás biztosítása válik kétségessé.

Hozhat-e azonban hosszú távon pozitív változást, ha a mindenkori nyugdíj finanszírozási problémák megoldására irányuló népességnövelési szándékon túl tekintve elgondolkodunk az idős korosztály minél hosszabb ideig történő munkaerőpiacon tartásán? A nyugdíjba vonulási kedv szándékosan csökkentése a jelenlegi társadalmi, gazdasági és főleg munkáltatói szemlélettel azonban csaknem elképzelhetetlen.

Egy ötven évhez közeledő munkavállaló teljesítménye sem fizikailag, sem pszichikailag nem mérhető a teljesítőképessége csúcsán lévő fiatalabb munkavállaló teljesítményéhez, így nyilvánvaló, hogy az idős korosztály ilyen szempontból nem versenyképes.



A nyugati gazdasági szemlélet egyirányú: haladjunk felfelé. Ezen elvárásnak azonban egy fizikai vagy szellemi munkát végző munkavállaló teljesítőképessége csúcsát elérve (akár negyvenöt éves kortól) már nem képes megfelelni. Fel kellene azonban azt is ismerni, hogy az idős korosztály szakmai tapasztalata nélkülözhetetlen, vagy nehezen pótolható is lehet bizonyos szakmákban.

A munkaerőpiacon a munkáltatók részéről a munkavállaló kizsigerelése a cél, és a munkavállaló teljesítőképessége maximális határait átlépve csak egyfelé tarthat: kifelé, azaz kikerül a munkaerőpiacról. Így gazdaságos, hiszen helyére fiatal munkavállalók ezrei közül lehet válogatni, akiknek a bérigénye alacsonyabb. Erős hátránnyal indul ebben a versenyben a harmincas női korosztály: ha még nincs gyermeke, azért, ha van, azért. Mert ez is így gazdaságos.

A gyermekvállalás kikényszerítése nem oldja meg ezen alapjaiban gazdaságosság szemléletű problémákat. Ha az ötven feletti korosztály számára olyan munkakörök kerülnének mind az állami mind a versenyszférában kialakításra, amelyeket tökéletesen és presztízsveszteség nélkül a munkavállaló továbbra is el tud látni (pl. egy szervezeten belüli hierarchiában lefelé vagy oldalra kerülve), az továbbra is a termelő, adófizető társadalmi csoportban tartaná ezt a könnyen inaktívvá váló réteget. A munkáltatónak is fontos lehetne, hogy a szakmai kultúra folytonossága megmaradjon.

Ha megszűnne az a helyzet, hogy a fiatal és az idős korosztály koncként marakodik a kevés munkahelyen, ha erősödne a társadalmi szolidaritás, nem a munkáltató lenne a nevető harmadik, hanem e folyamatot munkahelyteremtő programmal, a munkáltatót állami szerepvállalással támogató és ezáltal sok adófizetőt nyert állam.

Nem kell feltétlenül a „bébi-bummtól” várni a csodát a társadalmi probléma megoldására. Amíg a társadalom alapvető létminimum szintjei nincsenek biztosítva a minden korosztály számára elérhető munkahelyek meglétében, kérdés, hogy jó-e a világ meglévő csökkenő erőforrásaira népességnövekedéssel reagálni.

Ha tehát hosszú távra terveznek a szakemberek, ajánlatos a több nézőpontú vizsgálat. Így remélhetően születhet akár jó megoldás is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja