SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Férfi - Wellness I.rész

Családinet [cikkei] - 2008-06-16
avagy praktikus életforma - gyakorlat igényeseknek
Férfi - Wellness I.rész

Nem csak nekünk nőknek, hanem a mindennapokban keményen dolgozó férfiaknak is szüksége van a testi - lelki törődésre.
Az általam képviselt módszer a praktikus életforma-gyakorlat az ősi keleti tanításokból és a mai modern testterápiákból merít. Közel 20 éves jóga, Keleti testi-lelki önismereti és masszázs-terápiák, relaxáció, meditációs tapasztalat és öngyógyítás, valamint a csikung terápia hosszú évei alatt összegyűjtött értékes tanításokat fűztem neked össze egy csokorba, melyekből most a " Férfi -Wellness " sorozatomban olvashatsz. A praktikus életforma gyakorlatai az ősi hagyományok egyszerűségét őrzik és idomulnak a mindennapok szorításához, nehézségeihez. Így kap egy sajátos tartalmat és egyedi hangvételt tőlem, neked. Szándékom, hogy arra ösztönözzelek, törekedj az egyensúly, az összhang megteremtésére a mindennapok nehézségei közepette is. Ehhez szükséged lesz az önfigyelés új eszköztárára, mely elvezet a mélyebb önismerethez. Ez az új irányultság ébreszti a tartalékaidat, mélyebb munkát igényel tőled és szándékolt figyelmet.


Egyensúly a testben

 A legtöbb férfinak manapság a hátával és a vállával is nagyon sok problémája akad. Nem csoda, hiszen az autóvezetés, a számítógép előtti munka, a kényelem, melyek szorosan kapcsolódnak a mindennapok gépiességéhez, egyoldalúsítja a mozgást és rengeteg energiát vesz el a testtől is. Ebben a mechanikus tendenciában nem jut elegendő figyelem a testnek sem, ami többféle problémát generál a modern életvitellel együtt. Ezek az izom- és ízületi fájdalmak, lelki konfliktusok és a szexuális problémák sokasága. Mi az, amit megadhatsz a testnek és így energiához juttatod, ami hosszútávon is elegendő?
Ez az egyensúly gyakorlata.
A "helyes tartás gyakorlatát" a 6000 éves taoista egészségmegőrző irodalom, a jóga és zen tanításai hagyták ránk örökül. Köszönet érte, hiszen mai modern élettempónkban ezek az ősi tanítások rendkívüli jelentőséggel bírnak!
Az embernek megadatott, hogy két lábára merészkedve egyenes gerinccel járjon. Ezzel a tartással helyezkedik el Föld és Ég között. Gerincének kiegyenesedése az Éghez emelte tudatát, lábaival a Földhöz kapcsolódik.

- Vajon neked, milyen a tartásod?
- A válaszhoz figyeld meg, hogy vajon behúzott nyakkal állsz, jársz és ülsz? Vállaidat hogyan tartod?
- Figyeld meg a tartásodat kívülről, s vedd észre az apróbb és nagyobb hibákat!
- Korrigálj! Tedd a helyére a karjaidat, válladat, fejedet. Ügyelj arra, hogy lábaid egyenlő arányban (egyensúly) vegyék át a test súlyát, sarkaidat ne terhelje túl nagy súly!
- Törekedj gyakorlás közben a könnyed, oldott, kiegyensúlyozott testi és lelki munkára.

1. Mindig legyen egyenes a tartásod. Akkor is ha ülsz, akkor is ha állsz és jársz, a napi tevékenységeid közben is!  Most is húzd ki a hátadat! Néha a fejedet nyomd fel az ég felé, mellkas ki, has laza.
2. Napi feladatod legyen az, hogy visszatérsz a testhez, megfigyeled a tartásodat és korrigálod.
3. Megjelennek a fájdalmak, de ezek ne tartsanak vissza a gyakorlástól! Sőt! Tartsd ki a fájdalmak ellenére is, lazulj, oldódj, figyelj és tartsd. 
    Ez némi erőfeszítéssel jár a részedről, de ez megtérül!
4. Lélegezz és lazulj. Ez nem jelenti a vállak leengedését és a gyakorlat elengedését. Olyan hosszan tartsd ki az egyenes tartást, amilyen hosszan csak tudod és még tovább is!
5. Meglátod egyre hosszabb időre sikerül egyenes gerinccel járnod.
6.  Legyen ez egy új szokásod: egyenes gerinccel járni!

Mindezek nyomában pedig:

- A mellkas és a szív nyitott, örömteli, így teret kapnak a tiszta érzelmek-gondolatok.
- Ahogy magasodsz az Ég felé és kihúzod magadat a hétköznapok mechanikusságából az élet szélesebb skáláját tapasztalhatod.
- Az egyenes gerinc gyakorlatban csendesedik az elme és a szív.
- No és egyre erősebb lesz a hátad és a légzés szabadon áramlik!

                                                                                                    Knolmár Marica
                                                                                                   tudatosságfejlesztés
                                                                                                                    


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A szerkesztő ajánlja