SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Víz az otthonunkban

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-09-22
A víz az élet alapja. A felelőtlen felhasználás miatt a készletek fogyóban vannak, talán az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy tegyünk ez ellen. A Föld egyik központi problémája a vizek szennyezése, az ivóvíz korlátozott mértéke.
Víz az otthonunkban

A környezetvédelem kis egységekben, családoknál is megvalósítható. Nem elég a központi lépéseket várni és a nagy szervezetek tevékenységét figyelni, nézzünk körül a saját otthonunkban, hogy mit tehetünk!

A vízgazdálkodás három aranyszabálya:
1. A lehető legkevesebbet használjuk.
2. Minél kevésbé szennyezzük.
3. A maximumot forgassuk vissza.

Már a házunk tervezése során érdemes végiggondolni, hogyan hasznosíthatnánk az. ún. szürke vizet. A háztartásokban keletkező szennyvíz nagy része szürkevíz, vagyis alig tartalmaz káros baktériumokat. Mindössze a WC fekáliás vize az, ami feketevízként kezelendő. Amennyiben a kád és a mosógép kifolyóvize  külön van kivezetve és saját tartályba kerül, onnan egy szivattyúval kiemelhető és öntözésre, vagy akár WC-öblítésre is felhasználható. Ennek a kétkörös  rendszernek kiépítése minimális többletköltséggel jár.

Egyes vélemények szerint az öntözéshez való felhasználás előfeltétele, hogy ne legyen magas foszfáttartalmú a víz, vagyis lehetőleg természetes anyagokkal mossunk, takarítsunk. Mások szerint a környezeti hatás elhanyagolható. „Erősen szürke” víz esetében egy tisztítóberendezés beszerelése lehet a megoldás.

A feketevíz keletkezését megakadályozhatjuk száraz toalett használatával. A komposztwc az ürüléket értékes tápanyaggá alakítja át. Ennek is több típusa létezik, a régi „pottyantós”-tól a modern alomszékig, amely esetében már a szaghatásra is találtak megoldást. A skandináv országok élen járnak a száraz toalettek terjedésének tekintetében, ott államilag is ösztönzik a lakosságot a régi-új módszer bevezetésére.
 
 Szintén fontos az esővíz hasznosítása. Egy ciszternába gyűjtve, és ezt a házba juttatva jelentős mennyiségű ivóvizet spórolhatunk meg. A WC-tartályok töltésére, de akár a mosógép üzemeltetéséhez is gazdaságos megoldást jelent.  A lágy esővízzel kevesebb tisztítószerre lesz szükség. Öntözéshez, kerti tó feltöltésére is remek megoldást nyújt. A tisztítás mértékétől függően akár mosogatógéphez, fürdésre is alkalmas lehet.

Vízhasználat szempontjából három típust különböztetünk meg:
1. Ivóvíz.  Ezt vezetékes vízből, vagy megfelelő kútból nyerhetjük.
2. Használati víz. Lehet vezetékes vízből, tisztított esővízből, vagy talajvízből.
3. Öntözővíz. Szürkevízből, csapadékvízből.


 Természetesen a csöpögő csapok, a hagyományos, tehát nem víztakarékos WC-tartályok is feleslegesen növelik a vízfogyasztást. A kád teletöltése helyett célszerűbb a zuhanyozást választani. Fogmosás, borotválkozás, szappanozás közben zárjuk el a csapot. A külön meleg- és hidegvízcsap helyett az egykaros szerelvények  beépítése javasolt. A csepegtetős öntözőrendszerek kevesebb vizet igényelnek, mint a megszokott locsolótömlő. Ha kézöblítéskor egy tálat helyezünk a mosdókagylóba, akkor a lecsorgó, alig szennyezett vizet öntözésre fordíthatjuk. Egyszerű, apró ötletekkel csökkenthetjük vízfogyasztásunkat, megteremtve ezzel a lehetőséget, hogy gyerekeink, unokáink kevesebb gonddal szembesüljenek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja