SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A mértéktelen evés lélektana

Kókai Kata [cikkei] - 2007-06-13
Talán mindenkivel előfordult már, hogy egy-egy szemrevaló ételt csak azért fogyasztott el, mert a szeme kívánta. Olykor akkor is eszünk, ha valójában nem is vagyunk éhesek.
A mértéktelen evés lélektana

A probléma akkor kezdődik, ha nem tudjuk megállni az evést. Amikor unatkozunk eszünk egy kevés chipset, majd a sós után megkívánjuk az édesen, végül azon kapjuk magunkat, hogy a fél hűtőt kiürítettük. A mértéktelen evés nem természetes dolog, s az esetek nagy részében nem is magáról az evésről szól.

Az önkontroll elvesztése

A kulcsszó az önkontroll elvesztése. Amikor már mi magunk sem vagyunk vele tisztában, hogy valójában nem is szervezetünk tápanyag igénye miatt étkezünk, érdemes szakorvos segítségét kérni. A mértéktelen evés általában pótcselekvés, vagy valamely lelki probléma feledtetésére szolgál. Problémáink megoldása helyett a folyamatos evést választjuk, mely ideiglenesen ugyan, de képes elterelni a figyelmet.

Az USA statisztikái szerint az államokban mintegy 5 millió nő küzd komoly étkezése problémákkal, s mintegy 15 millió hölgy életében vannak olyan szakaszok, melyben hasonló, mértéktelen evéssel kapcsolatos problémák adódnak.

Nem (egyedül) a test az oka

A mértéktelen evésben nem a fizikum játszik szerepet. Aki mértéktelenül étkezik, nem azért teszi, mert éhségérzet kínozza, s nem is azért, mert úgy érzi, táplálékra van szüksége. Az okok szinte mindig a lélekben keresendők, hasonlóan olyan más étkezési problémákhoz, mint az anorekszia.



Természetesen a mértéktelen evés csak súlyosbítja a problémákat, hiszen később önértékelési zavarokat is okozhat. Felborítja az addig normálisan működő emésztést, túlsúlyhoz vezet, s ha az eredendő ok is kisebbségi komplexus volt, akkor a túlsúly miatt a beteg még egy fokot lép az önutálat létráján.

Már a születéssel kezdődik

Születésünket követően az első, kézzel fogható dolog a táplálék. A táplálkozás igénye ösztönösen megvan minden emberben születésétől fogva, hiszen ennek hiányában esélye sem lenne a túlélésre. Egyes feltételezések szerint ez az alapvető emberi ösztön is oka lehet annak, hogy néhányan az étkezésben látják a túlélés esélyét, ha valamilyen problémával kerülnek szembe.

Valójában a mértéktelen evés sem sokban különbözik az alkohol- vagy drogfüggéstől, attól a kis különbségtől eltekintve, hogy ezúttal nem a tápanyag összetevői okoznak testi függőséget, hanem maga az egyén válik lelki függővé az étkezés folyamatától.

A lelki függőség veszélyei

A fizikai függőség (bár szélsőségesen hangzik) kevésbé veszélyes, mint a lelki függőség. A fizikai függőség könnyen megszüntethető ha időben észreveszik, s kezelik, a lelki függés azonban fejben dől el, s akaraterő, motiváció hiányában soha nem szűnik meg. Olykor nem csak lelki problémák, hanem az öröklött gének is okozhatják a mértéktelen evés szokását. Egy azonban minden esetben biztos: a kóros evés komoly fizikai és lelki válsághoz vezet, s hosszú távon akár életveszélyessé is válhat.

A kóros evéssel küzdők legtöbb esetben maguk sem veszik észre, milyen problémával küzdenek, így környezetük, családjuk feladata, hogy felhívja erre figyelmüket. Mivel általában a kiváltó ok valamely lelki probléma, nem egyszer hiányzik az akaraterő, mellyel önállóan leküzdhetné az evés vágyát, így mindenképpen szakembertől kell segítséget kérni, aki speciális étrend, és a megfelelő kezelések segítségével megszüntetheti a problémát kiváltó lelki okot, és normális életet biztosíthat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja