SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

MAIA Látásrehabilitáció - Mikroperimetriás látásfejlesztés a MAIA világszínvonalú orvosi csúcstechnológiával

Dr. Ozsváth Mária [cikkei] - 2024-01-30
A MAIA mikroperimetria egy csúcstechnológia, amelynek segítségével egy világszínvonalú műszerrel lehet stimulálni a retinát a jobb látás elérése érdekében.
MAIA Látásrehabilitáció - Mikroperimetriás látásfejlesztés a MAIA világszínvonalú orvosi csúcstechnológiával

A következő szembetegségek esetén sikeresen alkalmazható a mikroperimetria:

  • szemfenék meszesedés
  • zöldhályog
  • tompalátás
  • időskori szemfenék degeneráció
  • diabeteszes macula ödéma
  • cukorbetegség okozta szemfenék elváltozás
  • macula lyuk
  • Stargardt retina pálya
  • chorioidea betegségei
  • retina központi vénaelzáródás
  • retinitis pigmentosa

A mikroperimetria a szemészetben egy egyedülálló új módszer, amely a retina célzott funkcionális szenzitivitási vizsgálatával beállítja a gyengén működő sejtek stimulációját sejtszinten, ezáltal javítva a látás minőségét.

 
Látásrehabilitáció

A látásrehabilitáció sajnos még nem eléggé ismert Magyarországon. A látássérültek nem, vagy csak késve kapnak információt a látásrehabilitációs lehetőségekről.

A MAIA program egy vizuális rehabilitációs technika, amely segít a retina ép látóterületeinek erősítésével egy új retinalis fókusz kialakításában. Ezáltal javítja a gyengén látó beteg látásának élességét és minőségét.

MAIA mikroperimetriás látásfejlesztés szemfenék meszesedés, zöldhályog, tompalátás esetén, világszínvonalú orvosi csúcstechnológiával.

Szemfenék betegségek fajtái

A szemfenék megbetegedésénél, mindig attól függ a látásélesség csökkenése, hogy a retina melyik részén, milyen kiterjedésű a betegség, hogy száraz vagy nedves típusú-e, illetve, hogy mélységben érinti-e a retina alatti choriodea-t (érhártyát) stb. Ez nagyban függ attól, hogy az illető betegnek van-e magas vérnyomása, vércukor betegsége, a koleszterinszintje milyen, illetve van-e pajzsmirigy betegsége, daganatos betegsége.

A másik nagy csoport a szemfenék megbetegedései között a látóideg betegségei. Sokszor az alkohol, drog, nikotin fogyasztástól alakulnak ki, de a szervezet egyéb megbetegedéseinek társbetegségeként is megjelenhetnek (pl. sclerosis multiplex).

A glaucoma (zöldhályog) is a látóideg működését károsítja és hogyha nincs időben diagnosztizálva és kezelve, szintén vakuláshoz vezethet.

A retinopáthia prematurorum a koraszülöttek szemfenék betegsége, amely az inkubátor után alakulhat ki. Ezeknek a gyerekeknek a látás sérülését/vakságát, az üvegtest elkötőszövetesedése okozza.
 
A teljesség igénye nélkül csupán csak néhány olyan betegséget említettem, amely súlyos látáskárosodást/vakulást okoz.
 
A macula - vagy sárgafolt - az éleslátás helye, felelős az éles látásért. Ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció (elfajulás) e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

Az egyik típusában az éleslátás helyének atrophiája ("elkopása") látható. Ez a típus az úgynevezett száraz forma. A panaszok fő jellemzője: "Éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem föl az arcokat, nem jó az évekig használt olvasószemüveg sem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit."

A másik a nedves típusú elváltozás - az éleslátás helyén az érhártyából kóros érnövekedés indul meg, később az erekből folyadék kiáramlás, vérzés keletkezik, és a látásromlás fokozódik.

A betegség valódi oka egyik formánál sem ismert.


Konvencionális kezelések

Intraocularis, azaz a szem belsejébe juttatott injekció (speciális, szteroid tartalmú gyógyszer). A lézerkezelés célja a kóros érnövekedés elpusztítása. Erre az eljárásra azonban a szemeknek csak néhány százaléka alkalmas. A betegek látásának javítása érdekében a retinasebészek különböző műtéti megoldásokkal próbálkoznak, kevés sikerrel. A látásjavító segédeszközök a látott képet próbálják felnagyítani, de ezeket a készülékeket sem sikerül minden esetben jól alkalmazni.

Dr. Ozsváth Maria
Honoris Causa szemtréner
szemész főorvos

Nyitókép: depositphotos

Dr. Ozsváth Mária


Dr. Ozsváth Mária
Szemész

Dr. Szem Egészségközpont


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/545-79-40
               06-20/980-54-72
Honlap: http://www.alternativszemdr.hu
             http://www.gloriamentis.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja