SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magyarországon félmillió embert érint a vesekőbetegség

Családinet [cikkei] - 2023-12-11
A trendek azt mutatják, hogy a betegségben szenvedők száma egyre növekszik. 350 ezer embernek kiújuló köve van, illetve ugyanennyi azon betegek száma is, akinél a betegség komolyan befolyásolja az életminőséget.
Magyarországon félmillió embert érint a vesekőbetegség

„A vesekőbetegség a munkaerőpiacon aktív korosztály körében fordul elő leggyakrabban. Az 1950-es években dominánsabb volt a férfiak érintettsége, ám azóta egyre szűkült a nemek közti olló, és a nők is kezdik utolérni a férfiakat. Jelenleg körülbelül 250 ezer férfit érint a vesekövesség Magyarországon. A betegség tünetei igen változatosak. Általában hirtelen kialakuló, egyoldali, mozgással nem összefüggő deréktáji fájdalom jelentkezik, ami hányingerrel, émelygéssel, hányással vagy étvágytalansággal társulhat” – mondta dr. Dér János, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosa.

Dr. Dér János urulógus

Milyen tünetei vannak a vesekőbetegségnek?

A beteg nem kívánja a folyadékot, sem ülnie, sem állnia nem jó, le-fel sétálgat. Ez a deréktáji fájdalom változatos irányba – pl. lágyékhajlatba, herezacskóba, nagyajkak felé – sugározhat ki. Van, akiknél a vesekövesség kiterjedt (diffúz) hasi fájdalommal jár, továbbá a bélműködés is leállhat. A differenciál diagnosztikai nehézségeket CT-vizsgálat tisztázhatja. Ami jó hír, hogy ezek a tünetek jól enyhíthetők: erős veseköves roham esetén egy akut fájdalomcsillapító injekció gyorsan megszüntetheti a panaszokat.

Fájdalom esetén mi a teendő?

Érdemes vér- és vizeletvizsgálatot, valamint egy hasi ultrahangot elvégeztetni. Ezekkel a vizsgálatokkal nagyjából megállapítható, van-e valami gond az urológiai szervekkel vagy nincs. Abban az esetben, ha a vizeletben vér van, vagy a betegnél veseüregrendszeri tágulat alakult ki, urológus szakorvoshoz kell fordulni. (Vannak azonban olyan kövek, amelyek nem okoznak mikroszkópos vérvizelést és veseüregi tágulatot sem.) A tágulat azt jelenti, hogy a vesekő felett kitágul a rendszer − ez azonban nem mindig látható. A jó hír az, hogy ilyenkor nincs teljes elzáródás, és ez azt feltételezi, hogy valószínűleg nincs olyan nagy kő, ami nem oldódik meg magától egy hónapon belül.

Ha a beteg azonnali diagnózist szeretne, akkor érdemes CT-vizsgálatot végeztetni, amely 97 százalékos biztonsággal mutatja ki, hogy van-e vesekő vagy nincs. Ha nem szeretné a beteg a CT-vel járó sugárterhelést, abban az esetben tovább szedhető a felírt gyógyszer, annak reményében, hogy a kő spontán távozik.

Ha nem szűnnek meg a panaszok, még mindig van lehetőség a CT-re. Abban az esetben azonban, ha emelkedtek a beteg gyulladásos paraméterei, ezen felül lázas, nem tud enni-inni, hányingere van, emelkedik a pulzusa és csökken a vérnyomása, akkor szepszis áll fenn. Ilyenkor akutan meg kell oldani a vesében lévő fertőzött vizelet elfolyását nephrostoma vagy „dupla J” katéter segítségével.

Hogyan kezelhető a vesekövesség?

A vesekövek kezelésére többféle eljárás létezik. Az egyik út, ha kiürül a kő. Az 5 mm-es vagy kisebb kövek 95 százaléka egy hónapon belül spontán távozik.

Másik megoldás a vesekőzúzás, azaz az ESWL-kezelés. Ennek az eljárásnak a köznyelvben számos neve létezik, például ultrahangos kőzúzás, vesekőzúzás, vesekőrobbantás. A beavatkozás során ultrahang vagy röntgen-célzással fókuszált lökéshullámokkal próbálják a vesében vagy a vesevezetékben lévő követ összezúzni.

Vannak olyan kövek, amelyek könnyebben törnek, ezek elsősorban a puhább szerkezetűek – a kalcium-oxalát dihidrát, kálcium-foszfát. Illetve vannak, amelyek nehezebben törnek szét – ilyen a kalcium-oxalát monohidrát, a cisztin, a húgysav. A sikerrátát befolyásolja még a kő elhelyezkedése is: fent a vesében nagyobb hatékonysággal sikerül a köveket több darabra törni, mint a vesevezetékben. Illetve az is fontos, hogy mennyi a bőr és a kő közötti távolság. Aki vékonyabb testalkatú, annál ez a megoldás nagyobb hatékonyságú, mint annál, akinél vastagabbak a bőr alatti szövetek. Ugyanis ahogy a távolság növekszik, úgy egyre gyengül a lökéshullámok erőssége.

Amennyiben a kőtávozás nem történik meg, műtéti megoldás szükséges: ennek egyik formája, amikor kb. 40 cm hosszú és 3mm átmérőjű endoszkóppal történik a beavatkozás. (Húgycsövön keresztül onnan a hólyagba, majd a vesevezetékbe és a vesemedencébe, illetve a kelyhekbe juttatják le az eszközt attól függően, hogy a kő hol helyezkedik el).

Opció lehet, hogy bőrön keresztül megszúrják a beteg veséjét, fél vagy 1 cm átmérőre tágítják, attól függően, hogy mekkora a kő. Ebben az esetben a beteg oldalán keresztül jutnak be, és azon keresztül távolítják el a követ.

Hogy az orvos melyik megoldást választja, az sok mindentől függ. Meghatározó a kő helye és mérete, keménysége, valamint a beteg alkati sajátosságai is. Ha a páciens például annyira túlsúlyos, hogy az oldalán keresztül nem ér be az eszköz, akkor érdemesebb húgycsövön keresztül megpróbálni eltávolítani a követ.

A húgysavköveket egy speciális sókeverékkel, a vizelet lúgosításával tudják oldani. Fertőzött vizelet esetén annak pH-csökkentésével lehet a kőképződést mérsékelni.

Mennyire előzhető meg a vesekövesség?

Vannak olyan rizikófaktorok, amelyek növelik a betegség esélyét, ilyen például az alacsony folyadékbevitel, vagy a túlsúly. Ha keveset iszunk, túltelítődik a vizelet és kikristályosodnak a különböző kőalkotó anyagok. A veseköves betegnek annyit kell innia, hogy − a reggeli első vizeletet leszámítva − a vizeletnek ne legyen színe.

Nagyon fontos a vegyes étrend. A zöldségek, rostban gazdag ételek is csökkentik a kőképződést. A kalcium bevitele legyen átlagos, alacsony konyhasóbevitel javallott. Az elfogyasztott fehérjemennyiséget tartsuk 1 g/testtömeg kg szinten. (Hogy ez mennyi pontosan, ebben dietetikustól kérhetünk segítséget.) Nagyon fontos prevenció a sport, ugyanis a kőképződés ellen hat, az aerob vagy intervallum típusú mozgásformák különösen hatékonyak. A C-vitamin napi megengedett mennyiségét ne lépjük túl!

„Ha valakinek kétoldali veseköve van, vagy folyamatosan kiújul, érdemes vérvizsgálatot kérni 24 órás vizeletgyűjtéssel kiegészítve, hogy a kőképződés irányába ható esetleges metabolikus eltéréseket felderíthessük. Érdemes ugyanakkor a krónikus betegégeket is megfelelően kezelni, itt elsősorban a cukorbetegségre és az elhízásra gondolok” – tette hozzá a szakorvos.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja