SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bepillantás egy bohócdoktor munkájába - Podcast beszélgetés

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-10-24
Gelencsér Tünde Dr. Zizi bohócdoktorként járja a kórházakat, hogy mosolyt csaljon a gyerekek arcára. Hogy egy kicsit elfeledtesse velük a szorongást és a fájdalmat, amit nap mint nap átélnek. Hiszi, hogy ez előreviszi őket a gyógyulásban. A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány művészeti vezetőjével beszélgettünk. 
Bepillantás egy bohócdoktor munkájába - Podcast beszélgetés

Ha kíváncsi vagy a teljes beszélgetésre, nézd meg podcast adásunkat!

A videón belül az alábbi témák itt érhetők el: 


A bohócdoktorok mukája

Minden bohócdoktor egy külön karakter

Gelencsér Tünde vállalkozott arra, hogy mesél az életéről és a munkájáról. Ő és férje is bohócdoktorként dolgoznak, két 16 éves gyerekük van. 

A Dr. Zizi nevet ő maga választotta magának. Azt mondja, a karakter felépítése is része a munkájának. 

"Nem attól vagyunk bohócok, hogy föltesszük a piros orrot, és nem attól, hogy valami mókás outfit van rajtunk. Hanem sokkal inkább attól, ami belülről jön. A bohóckarakter attól lesz nagyon hiteles, hogy tényleg azokból az emberi gyengeségekből, sebezhetőségekből és egyéni dolgokból épül fel, amik bennünk vannak."

Mint mondja, 3 évesen kórházban volt egy hétig, szülei pedig keveset lehettek vele. Abban a nehéz időszakban volt egy kamaszkorú fiú, aki rengeteget játszott velük, kicsikkel. Meséltek és énekeltek, hogy gyorsabban teljen az idő. A kórházban tartózkodás nyomasztó érzését próbálták így enyhíteni. 

Ez pedig nagy hatással volt rá. Később az irodalom és a színház felé indult el, ezzel kezdett el foglalkozni. A pécsi egyetemi színháznál dolgozott. Amikor Budapestre költözött, akkor találkozott ezzel a misszióval. Felkeltette az érdeklődését a lehetőség. 

"Nagyon elkezdett érdekelni, hogy ez mekkora ötlet, ez mennyire zseniális, hogy a kórházba bemenni és nem a betegségre fókuszálni, nem a bezártságra, nem a fájdalomra és szorongásra, hanem az örömre, a játékra, a vidámságra."
 

Az első nap bohócdoktorként

Majdnem 20 éve volt az első bevetése. Azt mondja, pontosan emlékszik arra a napra és arra is, hogy milyen nehéz volt. 

"Nagyon nehéz. Látni kívülről, ami ott van, az megterhelő tud lenni: látni egy gyerek erős fájdalmát, vagy látni őt erőtlenül. De amikor két kolléga mellett már ott áll az ember bohócként és nem civilben, akkor sokkal könnyebb. Mert amikor bohócként megyünk be, akkor más a nézőpont."

Ilyenkor mindig egy játékot visznek, általában két bohóc kezd el egymással játszani, és abba próbálják bevonni azokat, akik jelen vannak.
 

A misszióról

A bohócdoktorok heti rendszerességgel látogatják a kórházakat. Emellett van egy speciális programjuk is, az intenzív mosoly program. Ez egy más felépítésű program, kimondottan a műtétre vagy valamilyen kezelésre váró gyerekeket és szüleiket támogatják munkájukkal. Itt szorosabb együttműködés van az orvosokkal és a nővérekkel. Itt egy bohócdoktor dolgozik csak, aki kora reggeltől végigkíséri a gyermeket az állomásokon, a vizsgálat fázisain. 

Jelenleg 30 bohócdoktor dolgozik az alapítványnál, 6 különböző városban. 16 gyerekkórházat látogatnak heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal vannak jelen 3 idősek otthonában, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben.

A bohócdoktorok az elmúlt 23 év alatt több mint 375 000 beteg gyermekhez, valamint több ezer idős emberhez vitték el a nevetés gyógyító erejét. 

Gelencsér Tünde azt mondja, a bohócdoktor és a gyerek között a kötődés nagyon gyorsan ki tud alakulni. Rengeteg visszajelzést kapnak a szülőktől.

"Hazament és meggyógyult egy hosszú folyamat után, akár azóta fel is nőtt. De természetesen olyan is van, hogy valakit elveszítünk."
 

Ilyen hatással van a gyerekekre a bohócdoktor: csökkenti a szorongást, elfeledteti a fájdalmat

Dr. Zizi azt mondja, a bohócdoktorok egyik titka abban rejlik, hogy nagyon erősen a jelenre koncentrálnak. Ahogy a gyerekek is ilyenek, életkoruk miatt. 

"Ezzel pedig ki tudják zárni a szorongást, a félelmet a jövőtől, ez egy szupererő, amivel nagyon boldog pillanatokat meg lehet élni."

A bohócdoktorok emlékeztetik őket arra, hogy a betegségük ellenére ők gyerekek, akik számára legfontosabb a játék.

A műtétre várakozó vagy hosszabb vizsgálaton részt vevő gyerekek figyelmét el tudják terelni a bohócdoktorok, ezáltal pedig nemcsak a stressz és a szorongás, de még a fájdalomérzet is csökken. Így az orvosok és a nővérek munkája is könnyebb lesz. 

Több kutatás is vizsgálta már, hogy milyen hatással van a gyerekekre, ha műtét előtt bohócdoktorral találkoznak. Egy tanulmány szerint: "a bohócdoktorok jelenléte csökkenti a gyerekek beavatkozástól való félelmét. A feszültség sikeres oldása segíti a gyógyulást, így rövidebb kórházi tartózkodást is eredményez. (Kocherov et al., 2016).

Egy másik tanulmány rámutatott, hogy ha egy beavatkozás előtt ott vannak a bohócdoktorok, az édesanyák is kevésbé szoronganak. (Agostini et al., 2014)"

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja