SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Orvosságok fűben, fában lll.

Dr. Kohán József [cikkei] - 2006-01-10
Házi praktikák, amit különböző panaszainkra jól használhatunk!
Orvosságok fűben, fában lll.

Mustár                                                                                                                                                      

A kén és az A-vitamin együttesen jó hatással vannak a bőrre, hajra és a körömre. Ez annak köszönhető, hogy minden sejtben megtalálható a kén, az A-vitamin pedig szükséges a bőr, haj és az egészséges köröm fönntartásához. Különösen a bőr hálálja meg az ilyen jellegű figyelmességet. Ha ellátjuk alkotó elemeivel, késleltetjük a ráncosodást, a bőr elöregedését.

   Paradicsom

Szintén A-vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül jól hat a bőrproblémák gyógyításában, és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan segít továbbá az ibolyántúli sugarak által okozott bőrkárosodások gyógyításában.

A paradicsom nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is hat. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom pakolást teszünk, hasonlóan a krumpli pép pakoláshoz, megtisztítja a sebet, és az gyorsabban begyógyul.

 Spárga                                                                                                                                                         

A pattanásos bőr legtöbbször a serdülőkorhoz kötődik. Ha ehhez társul a rossz minőségű táplálék, amely sok cukrot, sok zsírt, és finomlisztet tartalmaz, a vér savassá válik, ami nemcsak a bőr minőségére és állapotára hat, hanem az egész szervezetre. A spárga lé rendkívül gazdag fémben, ami a vér lúgosítását szolgálja. A vértisztítás következtében a bőr is megtisztul.

A legértékesebbek a friss zöld hajtások. A megmosott növényt centrifugázzuk ki. Négy-öt hajtásból kapunk egy fél csészével. Mivel rendkívül magas a lúghatása, az ásványok és nyomelemek tartalma következtében, ajánlatos más zöldségféle lével keverni. Igyekezzünk azonban, olyan zöldségfélét választani, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a spárga. A kellemesen édeskés sárgarépa-lé jobban ízlene nyelvünk bolyhainak, de hatásosabb, ha uborkával, paradicsom-lével, zellerrel, vagy egyéb, kevés cukrot tartalmazó zöldség-lével keverjük.

Sütőtök

Az ásványanyagok rendkívül jó arányban fordulnak elő a tökben. A kálium elősegíti a vér tisztítását. A-vitamintartalma jó hatással van a pattanásos bőrre. Az allergia leküzdéséhez szintén szükséges a vér lúgosítása, mert csak ilyen módon tud érvényesülni a gyógyításában az A-vitamin.

Uborka                                                                                                                                                        

Az uborka lé külsőleg és belsőleg is használható. Ha belsőleg használjuk, kellemes üdítőhöz jutunk, különösen más zöldségfélével keverve. Vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Alapjában véve jellegtelen íze és illata következtében jól megfelel más zöldség lé dúsítására is. Ha belsőleg használjuk rendszeresen, egy idő után az egész megjelenésünk megváltozhat, fiatalosabbá válhat. Üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk, kellemesebbé válhat egész megjelenésünk. Nem hiába használják a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét. Nemcsak szépítőszernek használjuk, de gyógyítani is lehet vele.

A rovarcsípés általában fájdalommal, duzzanattal, később pedig viszketéssel jár. Ha azonnal intézkedünk, különösen kisgyereknél, megelőzhetjük a sok kellemetlenséget. Az uborka lé, vagy uborka pép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhcsípésre is. Ugyancsak kellemetlen lehet a homoklégy csípés is, ami akkora lehet, mint egy bolha. A bőrbe juttatott méreg másnap, vagy harmadnap olyan erős viszketést okoz, hogy folyton vakarásra késztet. Ha időben bekenjük uborka lével, vagy péppel, sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat.

Ha sérült, gyulladt, vörös a bőr, legjobb, ha borogatást teszünk rá turmixgéppel pépesített uborkából egy-két órára. Ha a napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel a helye.

 Vöröshagyma

Külsőleg használjuk gyógyszerként a vöröshagymát elsősegélyként égési sebekre. Ha megtörtént a baj, a lehető legrövidebb idő alatt centrifugázzunk ki néhány vöröshagymát. A kapott lében áztassunk be egy puha ruhát, vagy gézt, és helyezzük borogatásnak az égett felületre. Ha időben tesszük, a seb nem hólyagosodik fel, és nem maradnak égési hegek.

Zeller                                                                                                                                                   

A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk, a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.

A zeller lé magában nagyon erős a májnak, ezért minden esetben vagy vízzel felhígítva, vagy sárgarépa lével, esetleg más lével fogyasszuk. Mindig főétkezések között fogyasszuk! Állapotos kismamáknak csökkentett mennyiségű ajánlatos, tekintettel az erős vízhajtó tulajdonságára.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja