SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magasabb életminőség minden COPD betegcsoportban

Családinet [cikkei] - 2012-11-08
Ünnepeljük a SPIRIVA®* a betegek irányában 10 éve fennálló folyamatos elkötelezettségét és a COPD-ben előrehaladó klinikai innovációt
Magasabb életminőség minden COPD betegcsoportban

Az Európai Tüdőgyógyász Társaság éves kongresszusával (ERS 2012) egyidőben a SPIRIVA® (tiotrópium) – amely az első naponta egyszer alkalmazott, tartós hatású, inhalációs, antikolinerg készítmény a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegek fenntartó kezelésére – a 10 éves évfordulóját ünnepli, amely a piacra bocsátása óta eltelt.1  A több, mint 25 millió betegévnyi tapasztalat birtokában2 a naponta egyszer alkalmazott SPIRIVA® világszerte a leggyakrabban rendelt készítmény a COPD fenntartó kezelésében.a,b A gyógyszer ezen egyedülálló pozíciója azoknak a hozzáférhető klinikai vizsgálati adatoknak a bőségében gyökerezik, amelyek a tiotrópium klinikai hatékonyságát igazolják a légszomj (diszpnoé) és az exacerbációk kockázatának a csökkentése, valamint a betegek életminőségének javítása tekintetében.c,d,e,f Az eltelt évek során több, mint 175 klinikai vizsgálatot végeztek a tiotrópiummal COPD-ben, amelyekben a betegek széles körét vizsgálták akár négy évig tartó vizsgálatok során.g

“Fontos megemlíteni, hogy a több, mint 10 évvel ezelőtt SPIRIVA® kezelésben részesülő, COPD-ben szenvedő első betegektől azon az ezrekig, akik jelenleg is minden nap a készítményt szedik, a SPIRIVA® a COPD tudományos megértéséhez és kezeléséhez jelentősen és tartósan hozzájárult” – mondta professzor Antonio Anzueto, az orvostudományok professzora, Tüdőgyógyászati/Intenzív Terápiás Osztály, Texas-i Egyetem Egészségtudományi Centrum, San Antonio, Texas, USA. “Ezt a nagy szabású klinikai vizsgálatokból – nevezetesen az UPLIFT®3 és a POET-COPD®4 vizsgálat – származó bizonyítékok is alátámasztották, amelyek igazolják a SPIRIVA® hatékonyságát az exacerbációk kockázatának csökkentésében, a légzésfunkció javításában, a légszomj enyhítésében és a betegek életminőségének javításában.“

A SPIRIVA® csökkenti az exacerbációk kockázatát és javítja a légzésfunkciót az új GOLD5 COPD ajánlásban meghatározott alacsony kockázatú betegeknélh

Az ERS 2012. évi kongresszusán bemutatott, a SPIRIVA® egyik kulcsfontosságú hosszú távú vizsgálatából - UPLIFT®‡ i – származó adatok további bizonyítékot szolgáltatnak, mégpedig az exacerbációk csökkent kockázatát igazolták SPIRIVA® kezelés mellett a COPD-ben szenvedő, alacsony kockázatú betegeknél (GOLD A és B betegcsoportok). Ez további bizonyítékot nyújt abban a tekintetben, hogy a SPIRIVA® kezelés az összes GOLD betegcsoportban csökkenti az exacerbációk kockázatát.i,c

Az UPLIFT® vizsgálat analízisében – amelyet az ERS 2012. évi kongresszusán mutattak be – a klinikai vizsgálat vizsgálói igazolták, hogy COPD-ben szenvedő, alacsony rizikójú betegeknél:h

  • A relatív hazárd (tiotrópium vs. kontroll) az első exacerbációig eltelt idő tekintetében szignifikáns javulást mutatott: 0.76 (95% CI, 0.68; 0.86; P<0.0001), mint ahogy az átlagos éves exacerbációs ráták is javultak, ú.m. 0.43 (95% CI, 0.40; 0.48) vs. 0.61 (0.56; 0.66), ráták aránya: 0.72 (0.63; 0.81; P<0.0001)
  • A St. George Légzőszervi Kérdőív (SGRQ)6 összpontszáma négy év után szignifikánsan javult tiotrópium mellett a placebóhoz képest: −3.63 (95% CI, −5.14; −2.12; P<0.0001)
  • A FEV1 mélyponti koncentrációnál mért emelkedése 110 ml volt a tiotrópium csoportban (95% CI, 84; 136; P<0.0001)
 

”Az ERS kongresszusán elhangzott adatok további megerősítést jelentenek a COPD-ben szenvedő betegeknél a tiotrópium kezelés eredményeként kialakult előnyök tekintetében, különösen az exacerbációkra, az életminőségre és a légzésfunkció javulására gyakorolt kedvező hatás kapcsán.”

Dr. Marc Miravitlles, tüdőgyógyász és vezető kutató, Tüdőgyógyászati Osztály, Klinikai Kórház, Barcelona, Spanyolország

“A COPD diagnózisának, kezelésének és prevenciójának globális stratégiája" című, nemrég kiadott jelentésében a GOLD Bizottság alaposan átdolgozta a COPD betegség súlyosságának osztályozására vonatkozó ajánlását abból a célból, hogy az ajánlás az exacerbációk kockázatának értékelésére és a COPD tüneteinek elemzésére összpontosítson. Ez az új értékelés mostantól nemcsak a spirometriás vizsgálatok eredményeit veszi figyelembe, hanem egy adott beteg tüneteinek a súlyosságát és a kórelőzményben szereplő exacerbációkat is. A Globális Kezdeményezés a Krónikus Obstruktív Tüdőbetegségért (GOLD) Bizottság új jelentése a hosszú hatású antikolinerg készítmények alkalmazását minden fenntartó kezelésre szoruló betegnek ajánlja (első választás a B-C-D betegcsoportok és második választás az A betegcsoport esetében)j A jelen ajánlás a hosszú hatású antikolinerg tiotrópiummal kapcsolatban gyűjtött adatokon alapszik.

Professzor Dr. Claus Vogelmeier, az orvostudományok professzora és a Marburg-i Egyetemi Kórház Pulmonológiai osztályának vezetője (Marburg, Németország) az alábbiakat mondta: “A frissített GOLD jelentésben az exacerbációk kezelésére helyezett új hangsúly mellett a SPIRIVA® megfelel az összes fenntartó kezelést igénylő GOLD betegcsoport besorolású COPD-ben szenvedő beteg igényeinek, mivel csökkenti az exacerbációk kockázatát. Az exacerbációk csökkentése alapvető fontosságú a COPD-ben szenvedő betegek státuszának javításában, mert ezen exacerbációk jelentősen befolyásolják a betegek életminőségét és gyakori hospitalizációhoz vezetnek.”

 

“A frissített GOLD jelentésben az exacerbációk kezelésére helyezett új hangsúly mellett a SPIRIVA® megfelel az összes fenntartó kezelést igénylő GOLD betegcsoport besorolású COPD-ben szenvedő beteg igényeinek, mivel csökkenti az exacerbációk kockázatát. Az exacerbációk csökkentése alapvető fontosságú a COPD-ben szenvedő betegek státuszának javításában, mert ezen exacerbációk jelentősen befolyásolják a betegek életminőségét és gyakori hospitalizációhoz vezetnek”

Professzor Dr. Claus Vogelmeier, az orvostudományok professzora és a Marburg-i Egyetemi Kórház Pulmonológiai osztályának vezetője, Marburg, Németország

“Az ERS kongresszusán elhangzott adatok további megerősítést jelentenek a COPD-ben szenvedő betegeknél a tiotrópium kezelés eredményeként kialakult előnyök tekintetében, különösen az exacerbációkra, az életminőségre és a légzésfunkció javulására gyakorolt kedvező hatás kapcsán.” - mondta Dr. Marc Miravitlles, tüdőgyógyász és vezető kutató, Tüdőgyógyászati Osztály, Klinikai Kórház, Barcelona, Spanyolország. “A COPD továbbra is a szervezetet legyengítő, progresszív és aluldiagnosztizált tüdőbetegségnek számít, emellett kiemelendő, hogy ez a legszélesebb körben rendelt COPD kezelés központi szerepet játszik abban, hogy a jövőben az ebben a betegségben szenvedő betegek milliói kapjanak korszerű kezelést.”

 


1. A Spiriva először 2002-ben került kereskedelmi forgalomba a HandiHaler® inhalációs eszközben
2. A HandiHaler® és a Respimat® vonatkozásában összesített szám
3. Míg a 18 μg dózisú, HandiHaler® segítségével bejuttatott SPIRIVA® nem változtatta meg a légzésfunkció csökkenésének – az UPLIFT® vizsgálat egyik elsődleges végpontja - ütemét, ugyanakkor a kezelés a légzésfunkció szignifikáns és tartós javulását eredményezte a placebóhoz képest.
4. 18 μg dózisú SPIRIVA® HandiHaler® segítségével bejuttatva
5. GOLD –Globális Kezdeményezés a Krónikus Obstruktív Tüdőbetegségért
6. A St George’s Légzőszervi Kérdőív az egészséggel összefüggő életminőség elismert indikátora, amely 0-100 fokozatú skálán méri a károsodást. Meghatározás szerint a klinikailag jelentős minimális különbséget az SGRQ-ben 4 egység képviseli.

Irodalomjegyzék
a Boehringer Ingelheim. Data on file.

b IMS Health, IMS MIDAS(™), Q2 2012.

c Vogelmeier C, Hederer B, Glaab T, et al. Tiotropium versus salmeterol for the prevention of exacerbations of COPD. N Engl J Med 2011;364(12):1093-1103.

d Casaburi R, Kukafka D, Cooper CB, et al. Improvement in exercise tolerance with the combination of tiotropium and pulmonary rehabilitation in patients with COPD. Chest 2005;127:809-817.

e Anzueto A, Tashkin D, Menjoge S, Kesten S. One-year analysis of longitudinal changes in spirometry in patients with COPD receiving tiotropium. Pulm Pharmacol Ther 2005;18:75-81.

f Celli B, ZuWallack R, Wang S, Kesten S. Improvement in resting inspiratory capacity and hyperinflation with tiotropium in COPD patients with increased static lung volumes. Chest 2003;124:1743-1748.

g, h Halpin D, Decramer M, Celli B et al. Effectiveness of tiotropium in low-risk patients according to new GOLD severity grading. ERS 2012 Poster P2190 Thematic Poster Session 249: Translational respiratory medicine in asthma and COPD. 12:50 – 14:40 Monday 3 September 2012, Vienna, Austria. https://www.ersnetsecure.org/public/prg_congres.abstract?ww_i_presentation=57889. Accessed August 2012.

i Tashkin DP, Celli B, Senn S, et al. A 4-year trial of tiotropium in chronic obstructive pulmonary disease. N Engl J Med 2008;359:1543-1554.

j Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease. Global strategy for the diagnosis, management and prevention of chronic obstructive pulmonary disease. 2011. http://www.goldcopd.com/Guidelineitem.asp?l1=2&l2=1&intId=989. (Accessed: August 2012).

k World Health Organization. Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs315/en/index.html. (Accessed 10 December 2010).

l World Health Organization. World Health Report 2004. Statistical Annex. Annex table 2 and 3:120-131.

m Vincken W, van Noord JA, Greefhorst APM, et al. Improved health outcomes in patients with COPD during 1 year’s treatment with tiotropium. Eur Respir J 2002;19:209-216.

n Casaburi R, Mahler DA, Jones PW, et al. A long-term evaluation of once-daily inhaled tiotropium in chronic obstructive pulmonary disease. Eur Respir J 2002;1:217-224.

o O'Donnell DE, Fluge T, Gerken F, et al. Effects of tiotropium on lung hyperinflation, dyspnoea and exercise tolerance in COPD. Eur Respir J 2004;23(6):832-48.

p Decramer M, Celli B, Kesten S, et al. Effect of tiotropium on outcomes in patients with moderate chronic obstructive pulmonary disease (UPLIFT): a prespecified subgroup analysis of a randomized controlled trial. Lancet 2009;374:1171-78.

q Troosters T, Celli B, Lystig T, et al. Tiotropium as a first maintenance drug in COPD: secondary analysis of the UPLIFT® trial. Eur Respir J 2010;36:65-73.

Kép forrása: www.gettyimages.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja