SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Patkányokon vizsgálják: jobban gyógyul a csont HBO terápiával

Családinet [cikkei] - 2012-10-26
A csonthiányok megfelelő pótlása intenzíven kutatott terület világszerte, hiszen emberek százainak segítene, akiknek betegség, vagy baleset következtében elhalt valamely csontdarabja. A Semmelweis Egyetem kutatása azt vizsgálja, mennyivel segíti a hiperbár oxigénterápia a csontosodást.
Patkányokon vizsgálják: jobban gyógyul a csont HBO terápiával

A csontgraft beültetés az egyik leginkább kutatott területnek számít a csonthiányok pótlását illetően, hiszen a csontból kinyert, élő sejtektől megtisztított csontszövet ideális megoldást kínálna a problémára. Csontraft beültetéssel, az őssejtterápia és a hiperbár oxigénterápia jótékony hatásával foglalkozik a Semmelweis Egyetem Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetének jelenleg is folyó kutatása. „Kísérleteink célja, hogy olyan csontpótló anyagot fejlesszünk, mely a szervezet saját sejtjeit is megmozgatva a lehető leggyorsabban pótolja a hiányzó csontszövetet” – magyarázza dr Horváthy Dénes, az intézet kutatója.

„Kutatásaink egyelőre még csak állatkísérlet fázisában vannak, patkányokon végzünk csontosodási vizsgálatokat. Akkora csontablakot nyitunk az állatok fején, ami önmagától már nem tud begyógyulni, majd ebbe csontgraftot helyezünk, melyet egy szérum fehérjével bevonunk, így ösztönözve a szervezet saját őssejtjeit arra, hogy a sérülés helyére vándoroljanak, és újra kialakítsák a hiányzó csontot. A fehérjével bevont graft arra is alkalmas, hogy külső forrásból (pl. zsírból, csontvelőből) származó őssejteket tapasszunk a felszínére, ezáltal növelve a sérülés helyén a lokális őssejtkoncentrációt” – folytatja Horváthy doktor.

A kutatásban nagy hangsúlyt fektetnek a hiperbár oxigénkezelés csontregenerációt elősegítő hatására. „Tulajdonképpen azt vizsgáljuk, hogyan nő a patkányok csontszövete magas nyomáson. Ehhez egy külön erre a célra kifejlesztett, a humán kamránál sokkal kisebb kamrába tesszük a patkányokat, ahol egy órán keresztül tiszta oxigént lélegeznek. A magas nyomáson feldúsul a vérbe beoldott oxigén szintje, és az éltető gáz különböző szövetekhez jut el, segítve gyógyulásukat. Jelen esetben a csontszövetszövet regenerálódását vizsgáljuk. „A csonthiány kialakítását követően jelentős oxigénhiány alakul ki a sérülés helyén. Ez a hiány csupán az erek újbóli kialakulása után szűnik meg. A hiperbár terápia lehetővé teszi, hogy az erek kialakulását megelőzően jelentősen csökkentsük a helyi oxigénhiányt, ezáltal támogatva a szervezet ide vándorló sejtjeit, valamint az esetleges külső forrásból, őssejtterápiaként bejuttatott sejtek túlélését és szaporodását. Számos kutatás igazolta már, hogy a HBO terápia és a sejt-terápia külön-külön segíti a csontbeépülést. Reményeink szerint az önmagukban is hasznos terápiás utak jótékony hatásai nem csupán összeadódnak, hanem egymást segítve jelentősen gyorsabb csontgyógyulást eredményeznek majd”– összegzi a kutatás jelenlegi állását dr Horváthy.

„A hiperbár oxigénterápiát a humán gyógyításban számos területen használják évtizedek óta, hiszen a megnövekedett nyomás és az oxigéntöbblet bizonyítottan segít a keringési zavar miatt kialakult betegségek gyógyításában” – veszi át a szót dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Az oxigén ugyanis a magas nyomás hatására a vérplazmába a normál mennyiség húszszorosára nő, és olyan területekre is eljut a testben, ahova a keringési zavar miatt nem jutott elegendő oxigén.

Jelenleg is eredményesen gyógyítunk többek között cukorbeteg lábszárfekélyt, nehezen gyógyuló sebeket, Lyme-kórt, fülzúgást, migrént, valamint stroke utáni rehabilitációban is segít a terápia.”

„Mindenképp áttörő eredmény lenne a csontbeültetések kezelésében, ha a hiperbár oxigénterápia fehérjével bevont csontgraft esetében is elősegítené a szövetek regenerációját. Így csonthiányos esetekben jelentősen le tudnánk rövidíteni a gyógyulási időt, és a csontpótló hatékonyan beépülne a szervezetbe” – emeli ki a kutatás fontosságát dr. Szolnoki Nikolett.

A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu

Indexkép forrása: www.stockfreeimages.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja