SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A cukros üdítők növelhetik az infarktus kockázatát

Családinet [cikkei] - 2012-06-07
Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz, a vérnyomás emelkedéséhez, az inzulin-rezisztenciához. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus a legújabb kutatásról beszélt, amely az infarktust is a lehetséges kockázatok közé sorolja.
A cukros üdítők növelhetik az infarktus kockázatát

Az üdítő is számít

Akik eddig úgy gondolták, hogy a cukros üdítők kortyolgatása nem járhat egészségi következményekkel, tévednek. Ugyanis ezek az italok is okolhatók az egyre terjedő elhízás-járványért, és az ezzel összefüggő betegségek kialakulásáért. Azonban míg egyes szakértők az ilyen innivalók magas kalóriatartalmának tulajdonítják ezt a hatást, addig mások az édesítők egyes összetevőiről állítják: fiziológiás hatásuk miatt emelkedik a vérnyomás, megnő az inzulin-rezisztencia és a zsírmáj kockázata.

Egy amerikai felmérés szerint egyre többen fogyasztanak naponta cukros, szénsavas üdítőket, sportitalokat és édesített gyümölcsleveket (amelyek nem tévesztendők össze a 100 százalékos levekkel), amelyeket a szakértők egyértelműen összekapcsolnak a cukorbetegség és a szívbetegségek ugrásszerű emelkedésével az elmúlt évtizedben. Egy Coronary Heart Disease (CHD) Policy Model nevű számítógépes modell segítségével a kutatók megállapították, hogy 1990 és 2000 közt a cukros üdítők közel 130 ezer diabétesz, 14 ezer szív-koszorúér betegség, és 50 ezer ezekből adódó betegség kialakulásához járultak hozzá.

Már egy ital is növeli a rizikót?

A Harvard School of Public Health jelentős kutatásában 1986 és 2008 közt 40-75 év közti férfiak táplálkozási és ivási szokásait vizsgálta. Ezen idő alatt összesen 3683 szívinfarktust regisztráltak (beleértve a végzetes és nem végzetes kimenetelűeket is). Ugyanakkor a kutatók 4 csoportra osztották a résztvevőket a cukros üdítő-fogyasztásuk szerint. Voltak, akik egyáltalán nem ittak ilyesmit, mások havonta kétszer, a harmadik csoport 1-3 alkalommal hetente, a negyedik csoportba tartozók pedig hetente átlagosan 6,5 alkalommal.


Ez utóbbi csoportban az eredmények szerint 20 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívinfarktus, mint az első csoportban. Ez az állítás még akkor is igaznak bizonyult, ha tekintetbe vették az egyéb rizikófaktorokat, mint a dohányzás, a súly, a fizikai aktivitás, az alkoholfogyasztás, és a családi kórtörténet. A magyarázatnak három fő alapja lehet a tudósok szerint: a cukor miatt növekvő testsúly, a szintén növekvő triglicerid, viszont csökkenő HDL-szint, valamint az a tény, hogy ezek az italok növelik a gyulladást előidéző faktorokat is. Újabban a szénsavas italok fogyasztásával összefüggésbe hozták a stroke előfordulásának növekedését is (ez az agyi artériák akut elzáródása átmenetileg vagy véglegesen).

Az üdítőital-gyártók ugyanakkor azt hangsúlyozzák, hogy a 22 éves kutatás nem vette számításba az ezen időszak alatt bekövetkező más változásokat, így például a fokozódó stresszt sem.

Ám tény, ami tény: az American Heart Association ajánlása szerint heti 450 kalóriányi cukros üdítőnél nem kellene többet fogyasztanunk, ami kevesebb, mint 3 doboz.

Lényeg a kiegyensúlyozottság  

- Minden hozzáértő a kiegyensúlyozott táplálkozást ajánlja, amely gyümölcsben, zöldségben, zsírszegény húsokban, tejtermékekben, halakban, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag. Csakis a tájékoztatással és lehetőleg a személyre szabott tanácsadással érhető el, hogy tudatosan törekedjünk arra, hogy a teljes értékű táplálékot ne helyettesítsük cukros, értéktelen rágcsálnivalókkal és üdítőkkel. Ezek olyan apróságnak tűnő, de a mindennapokban jelentős információk, amelyekről minden egészségtudatos, illetve életmódot váltó embernek tudnia kell. – mondja prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus. – Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az életmód tanácsadás és - orvoslás jelentőségét, hiszen a nyugati orvoslás is egyre inkább elismeri, hogy a betegségeket nem lehet elszigetelten kezelni. A személyre szabott vizsgálatok, a táplálkozási és mozgás-tanácsadás sokkal eredményesebbé teheti a klasszikus gyógyítást is.

www.tromboziskozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja