SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felesleges pánik a gyógynövények körül

Szlanyinkáné Lévai Heléna [cikkei] - 2011-04-28
Bizonyára sokan hallottak arról, hogy az Unió "be akarja tiltani a gyógynövényeket".
Mivel ez első hallásra is furán hangzik (bár a kertünkben igazán megtilthatná valaki a pásztortáskának, hogy nőjön) utánanéztem, mennyire is kell pánikba esnünk:)
a petíció: http://www.gopetition.com/petition/39757.html
Felesleges pánik a gyógynövények körül

Kategóriák

Ha az ember bemegy egy gyógynövényboltba, rengeteg készítménnyel találja szembe magát, mint azt már írtam valamelyik posztban. Ha nem számoljuk bele a kozmetikumokat (arckrém, testápoló, ajakír), gyógyászati segédeszközöket (bandázsok, gyógyharisnyák, vérnyomás- és vércukormérők), masszázsgépeket, gyógylábbeliket, valamint egy kisebb trafik teljes árukészletét (fésű, körömcsipesz, cukorkák, olvasószemüvegek, füstölők, könyvek) még akkor is számtalan kapszula és krém marad, amik között - külső szemlélő számára - ember legyen a talpán aki eligazodik.

A “maradékot” két kategóriába sorolhattuk eddig: gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény illetve étrendkiegészítő (vagy táplálékkiegészítő, ez ugyanaz, de nem összekeverendő a testépítők által szedett tömegnövelő porokkal).

Azt hiszem, elmondhatom, hogy a gyakorlatban ezeknek a besorolásoknak semmilyen jelentőségük nem voltsmiley Fel volt tüntetve a termék dobozán (vagy nem) és ennyi.

Pedig fontos különbség rejlik a két név mögött.
A gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményeket bevizsgálta az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI). Engedélyeztetni kellett, hatása bizonyított volt, ugyanakkor előírásszerű használatuk esetén egészségre ártalmatlanok voltak.

Az étrendkiegészítők nem esnek át ilyen bevizsgáláson. Csupán a termék címkéjét és adatlapját kell benyújtani az OÉTI-hez (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) és ezt elegendő akár a termék piacra kerülésének napján - ám a termék csupán élelmiszernek minősül. Igaz, olyan élelmiszernek, amellyel hatásosan ki lehet egészíteni az étrendünket, mert koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat. Mivel itt engedélyeztetni nem kell, csupán bejelentési kötelezettség van (több uniós tagállamban még ez sem szükséges), a terméket később szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, illetve a leadott dokumentáció megkönnyíti a további intézkedéseket, ha probléma merülne fel.

Új szabályok

Nos, az új szabályozás tulajdonképpen csak a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményeket érinti, abból is a gyógynövénytartalmúakat.

2011. március 31. után már nem lehet ebben a kategóriában új terméket nyilvántartásba venni, illetve az eddig így forgalmazott készítménynek kérni kell az átminősítését.


Az átminősítés két kategóriába történhet: az eddigi gyógyhatású készítményből vagy növényi gyógyszer lesz (vagyis ugyanolyan szigorú előírások szerint vizsgálják be, ahogyan a szintetikus gyógyszereket, és ezután csak patikában lehet majd hozzájutni) vagy étrendkiegészítő (tehát ezek után nem kell bevizsgáltatni, de nem szabad gyógyító hatást tulajdonítani neki, mivel csupán koncentrált élelmiszer.)

Ennyit a jogszabályokról - azt hiszem, innen már egyértelmű, hogy nincs ok a pánikra.
Az egyfajta gyógynövényt tartalmazó teákat (pl. kamilla) nem érinti a törvény, a jelenleg készleten levő gyógyhatású készítményeket pedig 2013. április 1-ig értékesíthetik a gyógynövényboltok.

Felmerülnek viszont kérdések:

  • Lesz-e olyan, eddig ellenőrzött termék, amely igazoltan pozitív hatással bírt az egészségre, de most (a gyártó nem tudván megfizetni a szigorú, gyógyszerek bevizsgálásához hasonló eljárásokat) vissza lesz minősíttetve étrendkiegészítővé, amelynek nem lehet gyógyító hatást tulajdonítani?
  • Miért nincs az étrendiegészítőkre is egy minimális vizsgálati protokoll, aminek során ellenőrizhető, hogy egyáltalán van-e hatóanyag a termékben?
  • Hogyan lehetséges, hogy egyes MLM-rendszerben értékesített, istenhátamögötti országból importált terméket daganatmegelőző, vagy egészen rákot gyógyító hatással reklámoznak?...
  • És végül, hogy bezáruljon a kör: miért nem állítható egy élelmiszerről (mák, cékla, fekete retek, búzafű, csírák és sorolhatnám) hogy gyógyít?..

Reméljük, az EU egyszer ezekre is megálmodik egy rendeletet - addig is mellékelem az alábbi listákat a könnyebb eligazodás végett:

A jelenleg kapható étrendkiegészítők listája:http://www.oeti.hu/download/etrendabc.pdf
A gyógyhatású készítmények listája (tudtommal növényi gyógyszer-lista még nincs):
http://www.informed.hu/?tPath=/ogyi/lista/&article_id=187851
Az átminősítésről: http://www.ogyi.hu/page.php?item=751
Országos Gyógyszerészeti Intézet: www.ogyi.hu
Országos Élelmezési-és Táplálkozástudományi Intézet: www.oéti.hu
Az étrendkiegészítőkről általában:http://www.oeti.hu/?m1id=1&m2id=124
Jogszabály az étrendkiegészítőkről:
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0400037.ESC


Fotó:
Jette55:Ich bin so klein...

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja