SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A pitvarfibrilláló betegek stroke rizikójától függetlenül megelőzhető a stroke

Családinet [cikkei] - 2010-07-19
A RE-LY vizsgálat új alcsoport-elemzésének eredményei

Az Amerikai Kardiológiai Kollégium 59. éves tudományos ülésén bemutatott adatok szerint, pitvarfibrilláló betegek esetében egy új véralvadásgátló gyógyszer a korábban alkalmazott készítményeknél nagyobb mértékben és a betegek stroke-rizikóprofiljától függetlenül csökkenti a stroke kockázatát.
A pitvarfibrilláló betegek stroke rizikójától függetlenül megelőzhető a stroke

Az eredmények az eddig lefolytatott legnagyobb szabású pitvarfibrillációs vizsgálat, a RE-LY tanulmány új alcsoportelemzésén alapulnak, amely a stroke és a szisztémás embolizáció gyakoriságát értékelte ezen szövődmények kialakulásának kockázata tükrében.

Napjainkban az emberek kb. 1 százaléka, 80 év felett pedig 10 százaléka szenved pitvarfibrillációban. A betegség következtében kialakuló fokozott vérrögképződési kockázat akár hétszeresére növelheti a stroke veszélyét, ezért ezeket a betegeket folyamatosan véralvadásgátlókkal kell kezelni.

A RE-LY tanulmány most nyilvánosságra hozott alcsoport-elemzése igazolta, hogy a vizsgált új orális véralvadásgátló szer - a betegek stroke-rizikójától függetlenül - csökkentette a stroke, a szisztémás embolizáció, valamint a koponyaűri vérzések kialakulását. Mi több alacsony stroke-kockázatú betegek esetében az új terápia alkalmazásakor alacsonyabb volt a jelentős vérzéses szövődmények száma, mint a korábbi készítmények esetében.


A vizsgálat során alkalmazott CHADS2 pontszám a stroke rizikó megítélésére kifejlesztett validált eszköz, amelyet a szakszerű véralvadásgátló kezelés megválasztása érdekében fejlesztettek ki. A kockázat nagyságát elsősorban a szívelégtelenség (C), a magas vérnyomás (H), a kor (A) a diabétesz (D) és a korábban elszenvedett stroke-ok (S) száma határozza meg. A vizsgált véralvadásgátló gyógyszer a betegek stroke-kockázati profiljától függetlenül előnyösebbnek bizonyult más terápiánál a pitvarfibrillációhoz társuló stroke megelőzésében.

Az egészségügyi szakemberek és a betegek már régóta várnak egy olyan gyógyszerre, amivel a beteg stroke kockázatának mértékétől függetlenül megelőzhető a stroke. A RE-LY vizsgálat bebizonyította, hogy az új gyógyszer az alacsony-, a közepes- és a magas stroke kockázatú betegek esetében is eredményesebb más terápiához képest, sőt alacsony kockázatú betegeknél ritkábban okoz vérzést.

 A pitvarfibrilláció következtében évente mintegy 3 millió ember szenved el stroke-ot szerte a világon, amely általában igen súlyos és rokkantsághoz vezet, a betegek fele pedig egy éven belül meg is hal.

Forrás: WELL PR Ügynökség

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja