SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos frontos érzékenység - a kakas is többet kukorékol

Szőke Judit [cikkei] - 2008-10-20
Nekünk semmi sem jó. Ha süt a nap, ha meleg van, ha esik, ha fúj. Még jó, hogy bajainkat ráfoghatjuk a folyton változásban lévő időjárásra. Nem kifogás, nem ráfogás, nem hipochondria, ugyanis minden harmadik ember frontérzékeny, közöttük pedig különösen sok a nő.
Fontos frontos érzékenység - a kakas is többet kukorékol
Az ő idegrendszerük általában érzékenyebben reagál az időjárási változásokra, s ezért könnyebben kerülhet sor hibás reakciókra, amely különösen a keringési rendszert, az anyagcserét és a hormonháztartást érinti. Ezzel szinte programozódik az alvászavar, a vérnyomás leesése és a migrén.
 A front gyakori jelenség, és hazánkban különösen sokszor, évente több, mint száz alkalommal - vagyis pár naponta - keseríti meg számos honfitársunk életét.
A szervezet azonban néha túlzásba viszi az időjárásra való reagálást, és a hirtelen hangulatváltozáshoz még fejfájás, keringési zavarok, alvásproblémák és depresszió társulnak, anélkül, hogy ezeknek szervi oka lenne. Az orvosok „frontérzékenynek" nevezik az ilyen embereket. Aki ilyen, annak mind a ciklonok, mind az anticiklonok egyformán megterhelőek. Nem nyafognak, nem sajnáltatják magukat, ők valóban másképp működnek. 

AZ EGÉSZSÉGÜNKRE HATÓ IDŐJÁRÁSI FÁZISOK

·    Közepesen szép idő: álló magas légnyomású front hűvös, illetve enyhe hőmérséklettel, száraz levegő, jelentősebb éjszakai lehűlés. Frissíti és élénkíti a szervezetet, a vérnyomást enyhén emeli.
·    Fokozódó szép idő: meleg, enyhe és száraz idő, emelkedő hőmérséklettel. Egészségünket nem terheli meg, fokozza a teljesítőképességet, jókedvre derít.
·   Túlzottan szép idő: napos, meleg, száraz idő, csökkenő légnyomással. A hegyvidékek felől száraz meleg szél érkezik, mely kedvez a fejfájásnak és a migrénnek, a szív- és a keringési zavaroknak.
·    Közelgő időjárás-változás: főként nedves, meleg levegő, csökkenő légnyomás, felhősödés. Különösen megterhelő időjárás, komoly keringési problémákat okoz és növeli a szívinfarktus veszélyét.
·    Érkező időjárás-változás: alacsony légnyomású front nedves, hideg légáramlatokkal, esővel, növeli a fájdalomra érzékenységet - különösen reumásoknál.
·    Lecsengő időjárás-változás: hűvös, száraz levegő, felszakadozó felhőzet, emelkedő légnyomás. Nem túl megterhelő, az esetleges panaszok ilyenkor többnyire megszűnnek.

Mi okozza?

A frontpanaszokat olyan jelenségek okozzák, mint a légnyomás- és hőmérsékletingadozás, vagy a levegő páratartalmának hirtelen megnövekedése, sőt a szélsebesség megváltozása is tüneteket generál. A frontérzékenységet erősen befolyásolja a szervezet alkalmazkodó képességét. Vannak, akiket a melegfront, vannak, akiket a hidegfront fordít ki önmagukból. Van, akinek teljesen mindegy, minden változásra rosszul reagál. Megfigyelték, hogy lényeges e tekintetben is az idegrendszer általános állapota, vagyis akik egyébként is pszichés, illetve szomatikus panaszokkal küzdenek, azoknál sokkal valószínűbb az is, hogy érzékenyen reagálnak az időjárás hirtelen megváltozására.
A melegfrontra érzékenyek a front beköszönte előtt pár órával már érzik a tüneteket. Ingerlékenység, fáradékonyság, koncentrációzavar, álmosság jelez…Jellemző tünet a szapora légzés, a vérnyomás emelkedése, a magas pulzusszám is. Sajnos, a melegfront hajlamosít a depresszióra, trombózis kialakulására is.

Ha jön a hideg

A hidegfront inkább már az időjárás megváltozása után kínozza az embert. A hidegfront hatására az idegrendszer ellazul, az ingerlékenység csökken. Tompulnak a reflexek, álmosságérzés, nehézkesebb gondolkodás és fejfájás kísérheti a változást. A hidegfrontra érzékenyek szédülnek, álmosak, a migrénre hajlamosakat komoly fejfájás kínozza, a gyomor, -vese és epebetegek pedig görcsök jelentkezésével is számolhatnak. Az asztmás rohamok, az allergiás tünetek felerősödnek, és fokozódnak az ízületi fájdalmak is. A hasi görcsök (vese-, epegörcs, hasi kólika) mellett a szív koszorúereinek görcsveszélye is nő. Lassúbbá válhat a szívműködés, ennek következménye lehet a vérnyomás csökkenése. A reumás fájdalmak fokozódását is okozhatja a közvetlen hideghatás.

Sérülékeny idegrendszer

Frontváltozások idején a levegő oxigéntartalma valamelyest csökken, tehát a szervezet megfelelő oxigénellátásához erősebb légzésre van szükség. Ez a jelenség okozhat nehéz légzést, „fulladást", illetve a szívelégtelenségben szenvedőknél komolyabb légzési problémákat is. A frontok jelentősen ronthatják a pánikbetegek állapotát. Emelkedhet a szorongásszintjük, ami hatással van a lélegzés gyakoriságára, a szívritmusa, a vérnyomásra. Vannak adatok arra is, hogy a levegő megváltozott ionösszetétele a pánikbetegségben is szerepet játszó szerotonin nevű ingerületátvivő anyag koncentrációjára hat, megzavarva ezáltal az egyébként is sérülékeny szabályozási rendszert. A fronthatások enyhítésére a szekemberek a B1-, a D- és az E-vitamin pótlását ajánlják, illetve e mellett patikában kapható gyógynövényi szerel is csökkenthetők a kellemetlen tünetek. A magas kálium- és magnéziumtartalmú ételek fogyasztása is segíthet átvészelni a fronthatások időszakát.


Őszi jelenségek


Nedves, hideg levegő. Fejfájás, magasabb vérnyomás, fokozódó görcshajlam, koszorúér-elégtelenség, növekvő kockázat a szívinfarktusra, ízületi gyulladások, reumás panaszok fokozódása, hasfájás, felvúvódás(puffadás) 
Tartós rossz időjárás. Koszorúér-elégtelenség, ízületi gyulladás, reuma, puffadás, hasfájás, hascsikarás
Szép, de erősen szeles idő. Fejfájás, fokozódó görcshajlam, csökkenő vérnyomás, alvászavarok
Frontérzékenyek lehetnek a gyermekek is, főleg a kicsinyek. A leggyakoribb és leghevesebb panaszok kicsiknél az erősen szeles napokon jelentkeznek. Front idején a babák nyugtalanok, sírnak, rosszul vagy épen túl sokat alszanak, étvágyuk is megváltozik. A jelenség nem kóros, a tünetek általában két - három napig tartanak. Sajnos, a frontérzékenység örökölhető, vagyis ha a mama az, gyermeke is valószínűbben reagál rosszul az időjárás-változásra.

Az állatok sem kivételek

De nemcsak az emberek, az állatok is megérzik az időjárásváltozást. A macskák ilyenkor különös gondot fordítanak bundájuk tisztogatására, a kakasok a szokásosnál is többet kukorékolnak, a pókok pedig a front elmúltáig elnapolják teendőiket. Sajnos, ezt mi nem tehetjük meg - de számos gyógynövényi szerrel csökkenthetjük a front okozta tüneteket.

Ha Ön frontérzékeny, kérje a patikában gyógyszerésze segítségét - bizonyosan találnak a számos, speciálisan erre a problémára kifejlesztett gyógynövényi készítmény között olyat, amely az Ön panaszait is hatásosan képes enyhíteni

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja