SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A legfőbb érték: az egészség

Singola Edit [cikkei] - 2008-11-17
Mindig aktuális a kérdés: Valójában mit értünk az egészség fogalma alatt, és mit teszünk egészségünk megóvása érdekében?
A legfőbb érték: az egészség
Az egészség értékességét több magyar közmondás és szólás megfogalmazza:
A tisztaság fél egészség. Nincs jobb, mint a jó egészség. Az egészség ízét a betegség adja. Hiába ott a kincs, ahol egészség nincsen. Akkor becsüli az ember az egészséget, amikor nincs. Akkor drága az egészség, amikor meglep a betegség.

Kitűnik tehát, hogy rendkívül fontos és pótolhatatlan dologról van szó. Bizonyítja az is, hogy csecsemő születésekor a szülők azt szokták mondani, mindegy hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen.

Az egészség fogalma koronként és kultúránként változik, de minden időben törekedtek az emberek az egészség megőrzésére és helyreállítására, alátámasztja ezt az orvostudomány magas szintre jutása is.

Hivatalosan az egészség - a WHO (Egészségügyi Világszervezet) megfogalmazásában - a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota.

Ma az egészségképhez némi szubjektivitás társul. Ha egészségesre gondolunk, valami olyan dolog körvonalazódik bennünk, ami életerős, fitt, higiénikus, ép, a beteg, betegeshez pedig kóros, patologikus, morbid, rendellenes, egészségtelen, gyenge fogalmakat társítunk.

Az egészség nemcsak a testi betegségtünetek hiányát, hanem lelki harmóniát, teljes egyensúlyi állapotot ugyancsak jelenti. 

Az egészségi állapot megtartása több tényezőtől függ, részben kívülálló összetevőktől, például környezeti hatások, öröklött hajlamok, és persze vannak elkerülhetetlen betegségek, de legnagyobbrészt rajtunk múlik, miként óvjuk, vagy károsítjuk egészségünket. Az életmódunk kialakítása a mi feladatunk, amely által jelentős befolyást gyakorolunk testi-lelki hogylétünkre. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgás és sport hiánya, a káros szenvedélyek, a sok stressz, a kevés pihenés, mind egészségünket veszélyeztető faktorok, amelyek hamarabb vezetnek megbetegedésekhez.

Mit tehetünk egészségünk megóvása érdekében? Tudatosan és saját magunknak kell az egészség megtartására törekednünk, de ehhez mindenkinek érdemes számba vennie, mik azok, amik az egészségét szolgálják, és melyek azok a tényezők, amelyek veszélyeztethetik azt. A családból hozott minták nagymértékben befolyásolják ezt a képet, ezért alapvető követelmény már a gyerekekben tudatosítani az egészség értékét, és határozott attitűdöt kialakítani ezzel kapcsolatban. Mint nagyon sok dologban, ebben az estben ugyancsak hangsúlyozni kell a prevenció szerepét, de ajánlatos megjegyezni, hogy mindent csak mértékkel, nem tanácsos egyik végletből a másikba esni. A legfontosabb ebben a kérdésben is, hogy ne másoknak akarjunk megfelelni, hanem önmagunknak.

 Egészségünk védelmében figyeljünk magunkra és másokra is, családtagjainkra, barátainkra, szervezzünk közös programokat, kapcsolódjunk ki, találjuk meg az adekvát stresszoldó módszert, relaxációs módokat. Igyekezzünk olyan tevékenységeket végezni, amelyek örömet okoznak, bármibe fogunk mindenképp pozitívan álljunk hozzá. Legyünk nyitottak, és találjunk apró örömöket. Testi jóllétünket különböző wellness technikákkal és termékekkel tarthatjuk karban. Emellett lényeges környezetünk kellemes és egészséges kialakítására egyaránt figyelmet fordítani.

A test-lelki egészség javára érdemes áldozni mind időt és energiát, mert kevesebbe fog kerülni, mint a betegség orvoslása. Ha már megvan a probléma, sopánkodhatunk, hogy mennyi mindent tehettünk volna, formálhattunk volna másképp, hogy elkerüljük a bajt.


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja