SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Díszhalak és dísznövények

Kókai Kata [cikkei] - 2004-07-11
Egy harmonikusan berendezett akvárium lakásunk ékköve lehet. Néhány tipp a halak ideális környezetének kialakításához.
Díszhalak és dísznövények

A „Díszhalak tartása” című cikk folytatásaként szeretnénk további hasznos tanácsokkal ellátni minden akvaristát, hogyan alakítsa ki álmai akváriumát. A boltokban számtalan kiegészítőt vásárolhatunk akváriumunk díszítésére; kincses ládikót formáló levegőztetőt, piramis alakú halbúvót, vagy elsüllyedt hajóroncsot.

Ezek kétségtelenül különlegessé, és egyedivé varázsolják halaink élőhelyét, többségük azonban „természetellenes” anyagokból készül, melyek halaink természetes élőhelyén csak környezetszennyezés esetén fordulhatnak elő. Sokan szeretnénk természethű akváriumot kialakítani; legyen szó tengeri- vagy édesvízi halakról. Néhány hasznos tipp azoknak, akik hasonló díszt szeretnének lakásukba:

 

Díszhalak és növényeik

 

Tippek a legismertebb, és talán legkönnyebben beszerezhető- és tartható halak természetes környezetében található növényzettel kapcsolatban.

 

Az aranyhal

 

Őse az ezüstkárász. Kínában már i.sz. 1200 körül elkezdték tenyésztését, s a legkülönbözőbb fajokat hozták létre. Egyes egyedek aranyszínűek, míg mások akár rózsaszín- fehér, vagy fekete pettyes színekben is tündökölhetnek. Európában mindössze 1728-ban kezdték el tenyészteni, azóta azonban szinte az egész kontinensen megtalálható. Talán a legismertebb, és a leggyakrabban tartott díszhal, más fajokkal ellentétben sokkal kevésbé igényes, akár kerti tóban is tartható, egész évben.

Ajánlott növények: Hajlékony csillárka, Lándzsás vízipáfrány, Fonalas csetkáka

 

A szivárványos guppi

 

Hazája Trinidad, Barbados, Venezula és Guayana. Apró termete és könnyű gondozása miatt elég gyakran tartott halfaj. A hímek kisebbek, s farok úszójuk lényegesen nagyobb mint a nőstény egyedeké. Színük teljesen változatos, tenyésztéstől függően lehet sárga, kék, piros, vagy akár hófehér. Gondozása nem igényel nagy hozzáértést; 24-26 fokos vízhőmérséklettel, napi etetés mellett már teljesen optimális körülményekről beszélhetünk. Fő eleségük a tubifex, de jó minőségű száraz tápot is használhatunk az etetéshez.

Ajánlott növények: forrásmoha, hosszú levelű vízikalász

 

Zebra dánió

 

A Dániók családjába tartozik, származási helye Elő-India. Hazánkban elterjedt, szinte minden díszhal kereskedésben kapható. Szifóval, guppival, neonhallal tökéletesen együtt tartható. Falánk, mindenevő faj, igényli a 22-24 fokos vízhőmérsékletet. Mint minden fajnál, ügyelni kell a víz tisztaságára, illetve a megfelelő levegőztetésre.

Ajánlott növényzet: Sallangos vízipáfrány, Hullámos levelű vízipáfrány, Hosszúlevelű barclaya

 

Neonhal

 

Először 1936-ban, az Amazonas környékén találtak rá erre a nagyon apró, ám annál tündöklőbb fajra. Természetes környezetében lágy, viszonylag hűvös vizekben él, így elég jól tűri a 18-20 fokos hőmérsékletet. Nincs különleges táplálék igénye, bármilyen haleleséget szívesen fogyaszt. Célszerű azonban –akár a többi faj esetében- változatosan táplálni, így könnyebben elkerülhetjük a hiánybetegségeket.

Ajánlott növények: Tavi tündérhínár, Bokros süllőhínár, Törpe (vagy amazonasi) kardfű

 

Az ajánlott növények mindegyike az egyes halfajok természetes élőhelyén honos, és hazánkban is kapható a nagyobb akvarisztikai boltokban. Segítségükkel halaink számára igazán természetes élőhelyet létesíthetünk. Természetesen mindenki egyéni ízlésének megfelelően szeretné kialakítani akváriumát, így a fenti ajánlatokkal leginkább azoknak szeretnénk tanácsokat adni, akik minden tekintetben a természetes kialakítást részesítik előnyben.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja