SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Okosító falatok - 8 étel, ami segíthet a gyerek agyi fejlődésében, és javítja a memóriát

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-07-01
A kiegyensúlyozott és változatos étrend nemcsak gyerekkorban, hanem felnőttkorban is nagyon fontos. 0-3 év között fejlődik a gyerekek agya a leggyorsabban, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban rendszeresen fogyassza azokat az ételeket, amelyek elősegíthetik az agyi és idegrendszeri érést. Mutatjuk, melyek ezek!
Okosító falatok - 8 étel, ami segíthet a gyerek agyi fejlődésében, és javítja a memóriát

Agyi fejlődést elősegítő ételek

Antal Emese dietetikus azt mondja, a gyermekek idegrendszeri fejlődésében az első két év nagy szerepet játszik, ami azt is jelenti, hogy ha a szükséges tápanyagok hiányoznak, akkor a gyereknél elmaradhat bizonyos szellemi funkciók fejlődése. De a táplálkozás később is nagy jelentőséggel bír a tanulás és a szellemi teljesítőképesség támogatásában.

Az alábbi videóban azt mutatják be, melyek azok a dolgok, amikre mindenképp érdemes odafigyelni. 
 

 

  • Sose maradjon ki a reggeli, mert ez ronthatja a gyerek rövid távú memóriáját, figyelmét és problémamegoldó képességét. 
  • A reggeli minősége is nagyon fontos: az összetett szénhidrátokban és élelmi rostokban gazdag ételek javasoltak, pl. müzlik, gabonapelyhek.
  • A szellemi fittséghez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű szénhidrát fogyasztása. 
  • Törekdjünk a változatos, kiegyensúklyozott étrendre. 

A szakértő szerint az alábbi ételek segíthetik az agyi fejlődést: 

1. Máj

Sok gyerek nem szereti a májat, mégis érdemes többször kínálni vele a kicsit, ugyanis rendkívül gazdag vasban, ami elősegítheti az agyi fejlődést. 

Készíthetünk belőle májkrémeket, pástétomokat, de főzelékbe is belekeverhetjük pépes formában.

Nézz szét egyszerű, ötletes és finom babareceptjeink között!
 

2. Zöld levelű zöldségek

A zöld levelű zöldségeket többek között vastartalmuk miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. 3 csésze nyers spenótlevélben például 18 milligramm vas található, de a kellevelet és a sóskát is érdemes megszerettetni gyerekünkkel. A brokkoliban pedig nemcsak K-vitamin, magnézium és vas található, de C-vitamin is, ami segíti a vas felszívódását.

Magas vastartalmú ételeket egyébként már várandósan is érdemes fogyasztani, hiszen ez a magzat fejlődése szemponjából is kiemelkedő jelenőséggel bír. 
 

3. Lencse

Kiváló rostforrás, káliumot, fehérjét, és persze rengeteg vasat is tartalmaz, többet, mint egy közepes szelet hús - ez pedig hozzájárulhat a szellemi frissességhez és a memória javulásához. 

 

4. Tojás

Már dédanyáink is megmondták, hogy napi egy tojást meg kell enni, és milyen igazuk volt! A tojás D és B12 vitamint is tartalmaz, valamint jelentős a cink- és kolintartalma is - utóbbi rendkívül jótékony hatással van a memóriára.

Tojássárgája 10 hónapos kortól, míg fehérje 1 éves kortól adható. Ráadásul a tojással azért is szerencsénk van, mert nagyon sokféleképp elkészíthető, és számos ételbe tehető. 

Nézd meg, hogy az egyes ételeket hány hónapos kortól kezdve adhatod a babádnak! >> Hozzátáplálási táblázat


5. Tengeri hal

Bár Magyarországon nem olyan nagy divat sok halat enni, ennek ellenére érdemes beiktatni a saját és gyerekünk étrendjébe is. A hal - különösen a tengeri hal - ugyanis rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami az agyi idegsejtek felépítése szempontjából nagy jelentőséggel bír. Kutatások szerint az omega-3 bevitel javítja a gyerekek memóriáját és koncentrálóképességét. 


6. Zabpehely

Magas a fehérje-, a rost- és a vastartalma is. Egyetlen hátránya talán az, hogy egy kicsit íztelen, de ezen könnyen segíthetünk: ízesíthetjük tejjel, joghurttal, gyümölcsökkel, mézzel, stb. Kutatások szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztanak zabpelyhet, jobban teljesítenek a memóriateszteken. 
 

7. Joghurt

Az agyszövet egészséges növekedésében van szerepe a joghurtban található fehérjének és B-vitaminnak. Babáknak 8 hónapos kortól adható, érdemes a natúr, cukormentes joghurtot választani. 


8. Olajos magvak

A bennük található magnéziumnak és telítetlen zsírsavaknak köszönhetően javítják a memóriát. A lenmag és chia-mag pedig ezen felül még omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Akár le is poríthatjuk, és belekeverhetjük joghurtba. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja