Szőlős receptek
Szőlős csirkecomb
Hozzávalók:
- ˇ 1 kg krumpli
- ˇ 2 fej lilahagyma
- ˇ 1 fej fokhagyma
- ˇ 1 fürt szőlő
- ˇ 1 maréknyi dióbél
- ˇ 1 púpos evőkanál mustár
- ˇ 1 pohár száraz rosé bor
- ˇ néhány ág friss kakukkfű
- ˇ só és bors
- ˇ 6 csirkecomb
A krumplit megfőzzük, A lilahagymát negyedeljük, A diót, a szőlőt megtisztítjuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük. Mindezt egy olajjal, vagy margarinnal kikent tepsibe tesszük, majd ráöntjük a mustárral összekevert bort. Sóval, borssal megszórjuk, elhelyezzük a tepsiben a kakukkfüvet.
A zöldségágyra ráhelyezzük a megsózott, borsozott csirkecombokat, és zsírral megkenjük. A tepsit alufóliával letakarjuk, majd 50 percig sütjük. Ezután leveszzük a fóliát, és megpirítjuk a csirkecombokat.
Szőlőkrém
Hozzávalók:
- ˇ 25-25 dkg fehér és piros szőlő
- ˇ 1, 5 dl frissen préselt fehér szőlőlé
- ˇ 1, 5 dl tokaji szamorodni
- ˇ 4 evőkanál cukor
- ˇ 2 tojás
- ˇ 2 evőkanál citromlé
- ˇ 1 evőkanál étkezési keményítő
- ˇ néhány szem szőlő a díszítéshez
Mossuk meg a szőlőt, vágjuk félbe a szemeket, és távolítsuk el a magokat. Keverjük össze a porcukorral, 2*2 evőkanál szőlőlével, a szamorodnival és a citromlével, majd hagyjuk állni negyed órán át. A tojást a szőlőlével, cukorral és a borral habosra keverjük, majd jénai tálban mikrohullámú sütőben 2 percig melegítjük. Ezután habverővel még egyszer összekeverjük, és egy percig melegítjük. A krémet a szőlőszemekre öntjük.
Kép: Depositphotos.com
Szőlőlekvár
Hozzávalók:
- ˇ 1,5 kg érett, kék szőlő
- ˇ 20 dkg dió
- ˇ 1 mokkáskanál citromsav
- ˇ 1 kg befőző cukor
A szőlőt leszemezzük, a diót kisebb darabokra törjük. A szőlőt kevés vízzel addig főzzük, amíg a szemek elkezdenek szétpattanni. Szitán áttörjük, majd hozzáadjuk a diót, a cukrot és a citromsavat. Sűrűre főzzük, Üvegekbe töltjük, majd dunsztoljuk.
Indexkép: Depositphotos.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)