Mi okozza?
A civilizációs betegségnek is tartott fertőzés hajlamosító tényezői közül első az elképesztő mennyiségű, néha talán fölöslegesen is használt antibiotikus kezelés. Gyakran ugyanis akkor is antibiotikumot alkalmazunk, amikor más megoldás is lenne. A baktériumokkal való együttélésünkön kellene javítani az elpusztításuk helyett. Annak ugyanis ára van, megjelenhet a gomba, többek között a Candida is. Ezért enyhe nátha esetén nem szükséges antibiotikumot kapkodni. Az immunhiányos állapot is hajlamosít a Candidára. Az immunhiánynak két fő formája ismert:
1. Veleszületett
- Ebbe a csoportba sok betegség sorolható. A lényeg az, hogy védekező képesség öröklött formája károsodott. Ide sorolható az úgynevezett immunglobulin képződés csökkent, esetleg teljes hiánya. A nyálkahártya védelemért az u.n. immunglobulin A (IgA) fehérje felelős. Ennek hiánya angol kutatások szerint minden ötszázadik embernél előfordul, és ez táptalaja a nyálkahártya-, többek között a Candida-fertőzésnek. Az immunsejtek is a veleszületett immunitás fontos részét, „frontvonalát” képezik. Ezek a falósejtek a gombákat bekebelezik és megemésztik. Ha károsodott működésük, akkor sok fertőzés, gyakran gombás infekció alakul ki.
2. A szerzett immunitás a veleszületett formára épül. Jellemzője, hogy működése az adott kórokozóval szemben specifikus. Ezek lehetnek vírus (pl. influenza) - baktérium- és gomba elleni antitestek egyaránt. Működésüket számos tényező gátolja. Ezek közül a leggyakoribbak a hormonális hatások (stressz), káros, mérgező anyagok (élelmiszeradalékok) vagy a dohányzás. Ha az immunrendszer a saját szöveteit, sejtjeit idegennek találja, és ugyanolyan támadást indít ellenük, mintha kívülről bevitt idegen fehérje lenne, autoimmunbetegségről beszélünk. Ennek számtalan formája létezik, minden szervnek megvan a maga autoimmun betegsége a szívtől a beleken és a pajzsmirigyen át az endokrin rendszerig. Az ebben a betegségben szenvedők hajlamosabbak a Candida-fertőzésre is. Gyulladásos betegségek esetén szedett szteroid hormon tartalmú készítmények is kedveznek a gombás mérgezésnek, mert csökkentik az első vonalbeli immunvédekezés erejét. Az immunrendszer károsodásával járó hormonális megbetegedések például a mellékvese, az agyalapi és a pajzsmirigy hormonjainak csökkent működése esetén is könnyen megtelepedhet a Candida a nyálkahártyában. A környezeti ártalmak, az allergiára hajlamosító és kémiai anyagok is lehetnek okai a kialakulásának, ezek egyébként szinte felrobbantják az endokrin- és immunrendszerünket, ilyenek például az egyes rovarirtó szerek, amelyek számos rákfajta kialakulásáért is felelőssé tehetők.
Hol és kiket támad?
Leggyakrabban a szájban, a bélrendszerben fordul elő a fertőzés. A nők hüvelyében is könnyen szaporodik a gomba, mert a nedvesség és a 37 fokos testhőmérséklet ideális feltételeket teremt számára. Azért nem kap azonban mindenki gombás fertőzést, mert működik az immunrendszerünk. Ilyen fertőzés esetén mindig célszerű megnézni, nem áll-e a háttérben valamilyen immunhiány. Veszélyeztettek a stresszben, feszültségben élők, a helytelenül táplálkozók: túl sok szénhidrátot, édességet fogyasztók, a már említett gyenge immunrendszerrel rendelkezők, a gyakran antibiotikumot szedők, a fogamzásgátlót, hormonkészítményeket és szteroidokat szedők, a cukorbetegek, sőt még a terhesség és a havi ciklus alatt történő hormonszint ingadozás is szerepet játszik abban, hogy a gombák ellepik-e a nyálkahártyákat.
Tünetei
A Candida-fertőzés panaszai függnek az előfordulás helyétől. A gombák elterjedése akár több tünetet is okozhat egyszerre vagy külön-külön, amelyek gyakran más szervi betegség tünetei mögé bújnak. Ezerarcú ez a betegség és nagyon sok sormában jelentkezhet. A májzsugorodásban szenvedők legyengült szervezetében is gyakori az előfordulása, jellegzetes tünete, hogy nem tudnak nyelni, vérzik a fogínyük és a nyelőcsövüket is ellephetik a gombák, gyulladást és fájdalmat okozva. A hüvelyben megtelepedett Candida rendszerint folyást okoz. A nőgyógyászati szűrésen - ritka kivételektől eltekintve - nem szoktak rá figyelni, pedig a kenetből megállapítható a létezése. A többi, nyálkahártyán lévő gombák kimutatása nyelvkaparékból, garat-torok váladékból történik. A székletből nem mindig mutatható ki, a legbiztonságosabban a vérsavóból lehet azonosítani a Candida elleni antitesteket.
A Candida gomba által kibocsátott méreganyag számos tünetet okozhat, ezek közül néhány:
- fáradékonyság
- letargiaérzés, rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség,
- feledékenység, emlékezet és memóriazavar, szétszórtság, koncentrációs képesség csökkenése fiatalkorban, gondolkodási képtelenség, bizonytalanság, határozatképtelenség
- fejfájás
- ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia
- gyomorégés, fájdalmas haspuffadás, hasmenés vagy székrekedés
- éhség esetén jelentkező rosszullét
- pajzsmirigy túl- vagy alulműködése
- vastagbélgyulladás
- hüvelyfolyás, égő, viszkető érzés
- gyakori felfázás, hólyaghurut
- libidócsökkenés
- méhnyálkahártya gyulladás, visszatérő petefészek ciszták, gyulladások, meddőség
- menstruációs zavarok
- makacs prosztatagyulladás
- ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, ízületi bántalmak
- allergiás reakciók
- tartós hőemelkedés
- hajhullás, hajzsírosodás
- testsúly csökkenése vagy növekedése
Ha a vizsgálatok nem támasztanak alá szervi elváltozást, gondolni kell a Candida gomba által okozott megbomlott egyensúlyra!
Kezelése
- Gyógyszeres kezelés: ez orvosi feladat. Lényeges, hogy a gomba elleni kezeléssel nem csak káros, hanem a szervezet számára hasznos gombákat is elpusztíthatjuk, ezért alkalmazásuk mindig megfontolandó.
- Diétás kezelés: napjainkban ez elég széles körben ismert és részben alkalmazott is.
A Candida-diéta során kerülni kell minden olyan ételt, amelyeket a gombák szeretnek, ilyen a finomított cukor, az édességek, a cukros üdítőitalok, az élesztővel, erjedéssel készült termékek, az ecetes, a penészgombás és a megterhelő, nehéz ételek. A speciális diétával sem szabad azonban túlzásokba esni, nőknél fél év, férfiaknál – ha kibírják addig – két hónap legyen az időtartama.
A Candida-diéta során a gomba által kedvelt, ezáltal tiltott ételek:
Kefír, tejföl, élesztő, kész salátaöntetek, mártások, szószok, ketchup, majonéz, mustár, sör, bor, pezsgő, fehérlisztből készült termékek, édességek, szárított gyümölcs, szójatermékek, gomba, gyümölcslevek (cukrosak!)
A szigorú diéta alatt tiltott, később ehető ételek:
banán, szőlő,borsó, kukorica, tej,alma, körte. gombás érleléssel készült könnyű sajtok
Az ehető ételek:
Padlizsán, zeller, sárgarépa,fehérrépa,karfiol,brokkoli,spenót,burgonya,natúr rizs,hagymafejes saláta, fehérkáposzta,vöröskáposzta, petrezselyem, zöldpaprika, paradicsom, uborka, retekspárga, cékla, juhtúró, tojás, sovány hús, hal, hidegen sajtolt olajak, kávé, ásványvíz, korpatermékek, hajdina , grapefruit
Fontos:
- A zöldségeket, gyümölcsöket frissen fogyasszuk!
- A grapefruit, főleg a magjában található vegyület gombaölő hatású.
- Az alkohol nagyrészt cukor, a gomba terjeszkedését megakadályozza, ha egy decinél nem iszik többet.
- Az immunrendszer erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet kell a szervezetbe juttatni, de a túlzott bevitel káros lehet!
Az immunrendszert erősítő szerek fogyasztása segítheti a gyógyulást, valamint jótékony a szervezet méregtelenítő funkciójának elősegítése is. Probiotikus készítményekkel a bél mikroflóráját erősíthetjük. A csökkent pajzsmirigy működés esetén a hormonpótlás alapvető fontosságú. A pajzsmirigy-gyulladásra hajlamosaknak különösen óvatosaknak kell lenniük, mivel a jódtartalmú készítményektől az autoimmunfolyamat fellángolhat.
Megelőzése
A Candida-fertőzés ugyan gyógyítható, de ha a beteg élet- és szemlélet módja nem változik meg, a betegség újra kialakulhat. Megfelelő étrenddel, amelyben a szénhidrátdús ételeket rostdúsakra cseréljük, nemcsak a gombás fertőzéseket előzhetjük meg, hanem a rák és a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük. A magyarok ugyan nem nagyon szeretik például a brokkolit vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, pedig ha őseink vagy akár a mediterrán népek étkei felé fordulnánk a civilizált életünk termékei helyett (cukros üdítők, chips, stb.), sokat tehetnénk az egészségünkért. Az értelmes étkezés azt is jelenti, hogy napjában 5-6 alkalommal és mindig ugyanabban az időpontban együnk.
Candida és az elhízás
A Candida természetesen – mint a szervezetünkben minden mindennel – összefügg az elhízással, méghozzá ördögi kört alkotnak, mert a túlsúly következtében csökken az immunvédekezés, felborul az anyagcsere és a beteg egyre tovább hízik. A fokozott izzadás következtében megnő a folyadék- és a sóigénye, az összeérő testfelületein (hónalj, combok között, has alatt) pedig kívülről is ott a gomba. Az elhízás hátterében gyakran endokrin vagy immunológiai betegség áll, ezért a kezelése, a megfelelő diéta előtt ezt alaposan ki kell vizsgálni. A beteg zsírsejtek nem csak energiát, hanem közvetítő anyagokat, hormonokat is raktároznak, sőt a detoxikálásban, a zsírban oldódó mérgek tárolásában is szerepet játszanak. Ezért is veszélyesek a hirtelen fogyasztó kúrák, mert az energiaegyensúly felborulása mellett a mérgek keringésbe és szövetekbe való jutásának veszélyét is hordozzák. A jojó-effektuson túl ezért életveszélyesek is lehetnek a „csodadiéták”. A létfontosságú nyomelemek sem tudnak a szervezetbe jutni, például a cink, a szelén, az egyébként is ritkán bekerülő immunerősítők, ezáltal jobban ki van téve a szervezet a fertőzéseknek, például a Candidának.
Tippek az anyagcsere fokozásához
- Ne hagyja ki a reggelit! Alvás közben a szervezet energiamegőrző módba kapcsol. A reggeli felgyorsítja az éjjel lelassult anyagcserét. A jó reggeli összetett szénhidrátokat tartalmaz, például zablisztből vagy teljes kiőrlésű lisztből készül péksüteményből, tojásfehérjéből, gyümölcsből; banánból áll.
- Naponta 5-6 alkalommal, mindig ugyanabban az időben egyen! A szervezete tudni fogja, állandóan élelemhez, energiához jut, nincs szükség zsírként raktározásra.
- Válogassa meg, mit eszik! A magas cukortartalmú ételek megemelik a vércukorszintet, ez arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsír formájában eltárolja. Egyen teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket, gyümölcsöt, zöldséget, fehérjéket: sovány húst, tojásfehérjét és egészséges zsírokat: dióféléket, halat!
- Igyon jó minőségű zöldteát! Zsírégető hatású és az anyagcserét is gyorsítja.
- Mozogjon! Fokozatosan szoktassa a szervezetét a sporthoz, ami később legyen életének, napjainak szerves része.
- Szakaszosan eddzen! Megáll a fogyás, ha az anyagcsere alkalmazkodik a megszokott terheléshez. Kezdje alacsony sebességgel az edzést, majd gyorsítson, és utána ismét vegye lejjebb a kardiogép sebességét! Az eredmény felgyorsult anyagcsere és sok elégetett kalória lesz.
- Súlyokkal is tornázzon! Az izomépítéssel gyorsul az anyagcsere, mert több kalória elégetése szükséges az izmok energiával való ellátásához.
Prof. Balázs Csaba
Budai Immuno-Endokrin Központ
www.allergiakozpont.hu
Budapest, I. Ostrom u. 16.
Tel: 06-30-631-93-09, a recepció hétfőtől péntekig 8.00-20.00 között érhető el
Email: info@allergiakozpont.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)